Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

26. 10. 2023. 11:20 >> 11:25

KADIĆ

Na listi medicinske opreme za refundaciju mnogo novina

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić ističe da je usvojeno niz novina u listi medicinsko tehničkih pomagala koje će refundirati, a koje su tražili NVO i specijalisti KCCG. Ta lista je već objavljena u Službenom listu, a primjenjivaće se od sljedećeg utorka.

Gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore, Kadić je kazao da su uvažavajući preloge velikog broja roditelja, na listu stavljeni senzori za praćenje šećera u krvi i insulinske pumpe. Starosna granica za refundaciju bila je do sada 18 godina, a podigli su je do 26. kako bi izašli u susret mladim ljudima koji studiraji ili do tog perioda ne rade.

"Registrovane djece do 18 godina sa dijabetesom je 270 - 280, a sa ovim dodatkom smo dobili još oko 300 ljudi koji će biti na teret Fonda, ali smatramo da je to dobar potez, jer praćenje šećera u krvi znači i blagovremeno reagovanje i sprečavanje komplikacija koje ova bolest može da izazove, pa i primjenu nekih skupih terapija kasnije. Za djecu sa cističnom fibrozom uveden je na listu lijek trikafta, maske za inhalatore i neki potrošni materijal koji će sada moći da obnove tri puta godišnje u odnosu na ranije, kada je to bilo samo jednom godišnje", kazao je Kadić.

Za onkološke pacijente, dodaje, olakšana je procedura nabavke pelena, i sada će to ići tako da ljekar preko recepta daje količinu potrebnu za šest mjeseci.

Kadić ističe i da je roditeljima djece sa invaliditetom omogućeno da refundiraju nabavku pomagala, ukoliko ga nabave bilo gdje na tržištu, a da ih nema kod dobavljača sa kojima Fond ima ugovor.

Što se tiče primjedbi pacijenata iz Nikšića da specijalisti iz nikšićke bolnice ne mogu da zakažu preglede u KCCG, Kadić ističe da postoji filter zabrane koji je direktno odluka uprave KCCG u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, kako bi se KCCG rasteretio onih pregleda koji mogu da se obave u opštim bolnicama. Fond je, kako ističe, ipak, ostavio mogućnost specijalistima da ukoliko neke stvari ne mogu da riješe upute u KCCG. Zašto je sada to problem vidjeće, moguće da je neki tehnički problem.

Od pacijenata su stizale i primjedbe na kvalitet proteza za kuk, a kako Kadić objašnjava u jednom periodu dobavljač "Džonson i Džonson" je smanjio isporuke zbog čega su tražili tenderom nove, i nije bilo zainteresovanih.

"Koliko sam upoznat turska firma "Normed" se samo prijavila i evo dobili smo informacije da su te proteze lošijeg kvaliteta, tako da ćemo to ubuduće rješavati", ističe Kadić.

Pažnja ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti će biti veća sa primjenom novog zakona koji čeka na usvajanje, i svjestan je problema sa kojima se suočavaju od kojih je nedostatak kadra najveći.

"Juče sam imao sastanak sa ljekarima iz primarnih javnih ustanova i upozano se sa stanjem. Nema dovoljno ljekara u domovima zdravlja i i direktori se srijeću sa situacijom da ne mogu da pošalju na specijalizaciju mlade ljekare, jer onda ne bi mogli da organizuju posao. Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je pripremljen dao je više prostora primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pa očekujem da se problemi riješe uskoro. Što se tiče ukidanja kapitacija, Fond je napravio izvjesnu vrstu nezakonitosti kada je priznavao tu vrstu dodatka na plate. Novi zakon o zaradama ne poznaje taj model i treba naći neki način da se vrijedni ljekari nagrade. To se mora zakonski riješiti", poručio je Kadić.

Očekuje se rebalans budžeta i budžet za novu godinu i smatra da 386 miliona eura nije dovoljno. To je, kako ističe, manje od 7 odsto iz ukupnog državnog budžeta, a u razvijenim zemljama je do čak i 12 odsto.

Što se tiče lažnih bolovanja, formirano je nekoliko komisija, i neki ljekari su već usmeno upozoreni, ali biće i kažnjavanja ako se nastavi ta praksa.

"To je komplikovan proces, ali smo uspjeli u ovoj godini kontrolama da uštedimo milion eura", ističe Kadić.

Kadić naglašava da smatra uspjehom ako stomatolozi u škole uđu početkom naredne godine.

"Program stomatologa u školama je krenuo i renoviraju se ambulante, ali ne očekujem da će to biti od 1. januara kako su najavili u Ministarstvu zdravlja. Ako se realizuje i početkom naredne školske godine to će biti uspjeh, jer je tu puno komplikacija koje se moraju riješiti. U Fondu smo spremni za taj projekat, obezbijeđen je novac i čekam da Ministarstvo odradi što treba", poručio je Kadić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније