Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2014. 16:34 >> 16:34

VRIJEDNA DONACIJA

Softverski program za KCCG

Preduzeće za informatički inžinjering PGS Agency iz Podgorice doniralo je Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore softverski program za konzilijarne odluke i registar oboljelih od malignih bolesti, vrijedan deset hiljada eura.

Direktor Klinike Nebojša Crnogorac, uz zahvalnost donatorima, naglasio je da je vrijednost donacije teško procijeniti.

,,Vrijednost ove donacije izuzetno je teško procijeniti, jer ova vrsta intelektualnih dostignuća svojim značajem i upotrebnom vrijednošću prevazilazi mogućnosti odmjeravanja utrošenog vremena i sredstava, a oni sami po sebi sigurno nisu bili mali'', kazao je Crnogorac.

On je, kako je saopšteno iz KCCG, rekao da jedan od vitalnih zahtjeva savremenog kliničkog rada na Klinici, ali i za čitav zdravstveni sistem, predstavlja evidentiranje svih novootkrivenih malignih tumora koji se kroz konzilijarni rad svakodnevno javljaju.

„Raspolaganje preciznim podacima i praćenje svih odluka je savremeni pristup artikulisan kroz funkcionisanje konzilijuma za maligne bolesti i bolnički registar Klinike“, rekao je Crnogorac.

To je, kako je naveo, način da se podaci prijavljuju Institutu za javno zdravlje i formira kvalitetan populacioni registar za čitavu državu, odakle se formulišu dalje preživljavanje, kvalitet rane dijagnostike i uspješnost liječenja, kao i evaluacija rezultata skrininga.

Crnogorac je podsjetio da se tri četvrtine svih malignih tumora u Crnoj Gori inicijalno evidentiraju na Konzilijumima, dalje liječe i prate.

„Uz nesebičnu i kvalitetnu pomoć naših prijatelja iz preduzeća za informatički inžinjering PGS Agency, razrađen je siguran, precizan program na Microsoft platformi koji je kompatibilan sa bilo kojim u budućnosti usvojenim informatičkim sistemom KCCG“, pojasnio je Crnogorac.

Direktorica PGS Agency, Lidija Mandić, kazala je da su, preko sredstava javnog informisanja, saznali da u Crnoj Gori ne postoji registar osoba oboljelih od kancera, nakon čega su rukovodstvu Klinike ponudili da im, u vidu donacije, izrade i implementiraju taj program.

“Odmah nakon toga smo, kroz saradnju sa stručnjacima iz Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG-a, kao i sa partnerskom firmom Prosoft iz Podgorice, pristupili izradi tog softvera, gdje su implementirani svi međunarodni standardi i nomenklature iz ove oblasti“, navela je Mandić.

Ona je naglasila da se ne radi o donaciji softvera koji je razvijan za neke druge potrebe, već o vrlo specifičnom softveru, koji je razvijan od samog početka isključivo za tu namjenu.

„Krajem prošle godine, obrađeni su, struktuirani i importovani u bazu podataka, podaci iz preko 3000 tekstualnih dokumenata raznih formata, nastalih u prethodnim godinama, tako da registar od samog početka obuhvata preko 95 odsto već postojećih podataka, uz mogućnost da se naknadno unesu i podaci koje se nalaze u štampanoj formi“, navela je Mandić.

Prema njenim riječima, od početka ove godine, svi onkološki konzilijumi u Klinici vode se kroz taj softver, sa mogućnošću da se isti koristi i na svim ostalim lokacijama u Crnoj Gori, gdje se obavljaju te aktivnosti.

„Nastavkom saradnje sa stručnjacima iz ove Klinke, radiće se i dalje na proširenju njegove funkcionalnosti, kao i na integraciji sa ostalim informacionim sistemima koji se koriste u KCCG-u“, poručila je Mandić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније