Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

16. 10. 2023. 12:54 >> 13:10

CG I SRBIJA

Dopuna ugovora o izručenju: Dodata još dva krivična djela

Ministar pravde Marko Kovač i ministarka pravde u Vladi Srbije Maja Popović danas su u Podgorici potpisali ugovor između Crne Gore i Srbije o dopuni ugovora između Crne Gore i Srbije o izručenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, ugovorom je "dopunjen član 7a ugovora, na način što su za mogućnost izručenja sopstvenih državljana između Crne Gore i Srbije sada dodata još dva krivična djela: zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba ovlašćenja u privredi, oba iz Krivičnog zakonika Crne Gore".

"Dosadašnja mogućnost izručenja sopstvenih državljana između dvije država je podrazumijevala krivična djela organizovanog kriminala, protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, korupcije i pranja novca, s tim što su kao krivična djela iz oblasti korupcije propisana zloupotreba službenog položaja, protivzakonit uticaj, primanje i davanje mita i pronevjera, odnosno korupcija i javnom sektoru. Dopunom ugovora dodaju se dva najznačajnija krivična djela iz oblasti korupcije u privatnom sektoru, za koja je, u kvalifikovanim oblicima, u pogledu krivičnog gonjenja u Crnoj Gori propisana isključiva nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva", navodi se u saopštenju.

Iz tog vladinog resora su kazali i da Crna Gora i Srbija, na polju međunarodne pravosudne saradnje, imaju "najveći i najširi oblik saradnje, koje u tom obimu i kvalitetu nemaju sa drugim državama".

"A činjenica da Crna Gora oko 40 odsto saradnje ostvaruje sa Republikom Srbijom, i pored određenih otvorenih pitanja, ukazuje na visok stepen saradnje i povjerenja, te na bliskost njihovih pravosudnih sistema", zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније