Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

14. 10. 2023. 10:50 >> 11:15

ABAZOVIĆ U TIRANI

Potpisaće ugovor o osnivanju Centra za sajber kapacitete u Podgorici

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potpisaće, u ponedjeljak Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (VB3C) sa sjedištem u Podgorici, saopšteno je iz Vlade.

Ovaj ugovor Abazović potpisuje u Tirani, sa predsjednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom i predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar.

“Od strane predstavnika Crne Gore, Republike Francuske i Republike Slovenije, 16. novembra 2022. godine, potpisano je Pismo namjere za uspostavljanje Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) za zemlje Zapadnog Balkana (WB6), sa sjedištem u Podgorici. Predviđeno je da Centar za sajber-kapacitete ima pravni status međunarodne organizacije, koji će imati tri osnivača, dok će ostale države imati status članica”, navodi se u saopštenju.

Programi koji se realizuju u okviru Centra su, navode, primarno, usmjereni na nosioce kritične infrastrukture i osmišljeni su na način da tematski edukuju predstavnike ovih struktura, kako bi u narednom periodu bili u prilici da stečeno znanje prenose na ostale zaposlene u svojim organizacijama.

“Prema tome, zaključivanjem ovog ugovora stvaraju se preduslovi za jačanje sajber bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana, za unapređenje i razvoj saradnje među svim regionalnim akterima u borbi protiv ovih pretnji i za uspostavljanja regionalnog čvorišta koje će podsticati napredne i relevantne programe i obuke, kao i saradnju u razvoju sajber nastavnog plana i programa u regionalnom akademskom domenu”, piše u saopštenju.

Podjetili su da je sve to počelo 29. marta 2022. kada su tadašnji potpredsjednik 42. Vlade, a sadašnji premijer Dritan Abazović i rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović potpisali pismo namjere u kojem su iskazali spremnost i želju Vladi Republike Francuske da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost bude u Crnoj Gori. 

“Pismo namjere su predali tadašnjem ambasadoru Republike Francuske u Crnoj Gori Nj. E. Kristijanu Timonijeu u zgradi Rektorata UCG. Zatim je Podgorica i izabrana za sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost, o čemu je bivši francuski ambasador Kristijan Timonije obavijestio premijera 24. juna 2022. godine”, kazali su u sapoštenju.
WB3C ima za cilj da doprinese sigurnijem i stabilnijem sajber prostoru Zapadnog Balkana, i u tom smislu ga treba smatrati komplementarnim sa drugim sajber-programima i projektima izgradnje kapaciteta u regionu i šire.

“Koordinacija i sinergija različitih inicijativa je u tom smislu važna komponenta projekta, kako bi isti zadržao relevantnost i prilagodio se potrebama zemalja Zapadnog Balkana u ovoj oblasti. WB3C je osmišljen kao regionalni centar u čijem radu mogu da učestvuju i da se učlane i ostale države regiona. Osim država regiona Centar će biti otvoren za saradnju i sa drugim zainteresovanim državama, regionalnim organizacijama i partnerima koji žele da postanu dio Centra kao punopravne članice, aktivni učesnici ili donatori”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније