Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

03. 10. 2023. 16:30 >> 16:55

REAGOVANjE NPCG

"Sušica" bez struje i vode, zakupac će uložiti 40.000 eura

Proces izdavanja u zakup planinarskog doma Sušica u Nacionalnom parku Durmitor bio je transparentan i otvoren za sve zainteresovane strane, navodi se u reagovanju Nacionalnih parkova Crne Gore. Kažu i da zakupac nije samo ponudio godišnji zakup od 2.500 eura, već je i podnio detaljan biznis plan u kojem se predviđa ulaganje od 40.000 eura u adaptaciju i unapređenje doma.

Portal RTCG objavio je juče da Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) daju u zakup hotel na ekskluzivnoj lokaciji, uz samo jezero Sušica na Durmitoru, za svega 200 eura mjesečno.

U reagovanju Nacionalni parkovi navode da je u prethodnom period planinarski dom Sušica bio dat u zakup po znatno nižoj cijeni, ali nažalost, nije bio adekvatno valorizovan, niti unaprijeđen.

“Tokom tog perioda, dom nije bio iskorišćen, a investicije u njegovo unaprijeđenje nisu realizovane. Imajući ovo u vidu, odlučili smo se za varijantu, koja podrazumijeva iznajmljivanje doma po znatno višoj cijeni, uz obavezu zakupca da uloži značajna sredstva u adaptaciju i unapređenje objekta. Napominjemo da planinarski dom Sušica nije hotel kao što se spominje na društvenim mrežama, već specifičan objekat koji služi planinarima i ljubiteljima prirode. Trenutno planinarski dom Sušica nije opremljen električnim i vodovodnim napajanjem”, poručuju iz Nacionalnih parkova.

Kažu i da namjera nije da se pretvori u luksuzni hotel, već da ga unaprijede i ožive kako bi planinari imali bolje uslove za boravak tokom njihovih posjeta Nacionalnom parku Durmitor.

Kažu i da privredno društvo koje se prijavilo za zakup ovog objekta nije samo ponudilo godišnji zakup od 2.500 eura, već je podnijelo i detaljan biznis plan u kojem se predviđa ulaganje od 40.000 eura u adaptaciju i unapređenje doma.

“Ovo znači da troškovi za zakupca iznose više od 10.500 eura, bez PDV-a, što je značajno više od prvobitno navedenog iznosa koji je objavljen u medijima. Ovaj zakupac, imajući u vidu trenutno stanje objekta, planira ozbiljna ulaganja kako bi dom Sušica bio prikladniji za planinare. Ovo ulaganje će značiti značajno poboljšanje uslova za posjetioce, uključujući rješavanje problema sa strujom, vodom, dotrajalim instalacijama, stolarijom i adaptacijom toaleta, koji poslije pet godina ostaje u vlasništvu JPNPCG”, poručuju iz NP.

Važno je, kako kažu, napomenuti i da se planinarski dom Sušica tokom većeg dijela godine, tačnije oko šest mjeseci, nalazi u uslovima kada je pristup otežan ili nemoguć zbog obilnih sniježnih padavina.

“To znači da je objekat dostupan posjetiocima samo u jednoj polovini godine, tačnije u ljetnjem periodu. Ova činjenica ima direktan uticaj na mogućnost ostvarivanja prihoda tokom cijele godine”, poručuju iz Nacionalnih parkova.

Poručuju da im je jedan od ciljeva da valorizuje sve planinarske domove i učini ih pristupačnijim planinarima.

“O iskustvu prethodnog menadžmenta kada je u pitanju bavljenje ugostiteljskom djelatnošću najbolje govore podaci o ostvarenim prihodima u godinama kada je NP Durmitor upravljao ovim objektima (2014. godine - 588 eura; 2015 - 870 eura; 2017- 125 eura). Imajući u vidu ovo iskustvo i činjenicu da se objekat nalazi u lošem stanju, teško pristupačnoj lokaciji tokom zime i činjenicu da okolno zemljište nije u vlasništvu JPNPCG, bilo je neophodno da se pristupi ozbiljnom preispitivanju i postavljanju nove cijene zakupa od prvobitne iz 2019. Godine”, poručuju iz Nacionalnih parkova.

Poručuju i da ih iznenađuju tvrdnja da je objekat “fabrika para” i da je lokacija izuzetno atraktivna, s obzirom na to da je objekat suštinski namijenjen planinarima i ljubiteljima prirode, a ne luksuznom turizmu.

“Ukoliko je, ipak ova tvrdnja tačna, zašto se na našu žalost nije prijavilo više privrednih društava, već samo jedan ponuđač, kao što je bio slučaj i na posljednjem javnom pozivu 2019. godine. Bez obzira na izazove, naša namjera je da ovu vrijednu lokaciju stavimo u funkciju, obezbijedimo bolje uslove za posjetioce i doprinesemo očuvanju ovog dragocjenog resursa u Nacionalnom parku Durmitor. Iznajmljivanje ovog planinarskog doma ne ograničava se samo na iznos zakupa, takođe podrazumijeva i angažovanje lokalnog stanovništva, koje će aktivno učestvovati u radu objekta. Ovim se ostvaruje pozitivan doprinos lokalnoj zajednici i ekonomskom razvoju područja”, navodi se u reagovanju Nacionalnih parkova.

Naglašavaju da je proces izdavanja u zakup bio transparentan i otvoren za sve zainteresovane strane.

“Odabrani zakupac će obezbijediti sredstva za bolje uslove za posjetioce i doprinijeti dugoročnom očuvanju planinarskog doma Sušica”, zaključuje se u reagovanju Nacionalnih parkova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније