Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2014. 20:03 >> 20:02

POLJOPRIVREDA I TURIZAM

Zadržati kvalitet proizvoda

Slabiju konkuretnost cijena domaćih proizvoda, nedostatak kontinuiteta u kvalitetu i ponudi glavni su problemi u povezivanju poljoprivrede i turizma, ocijenjeno je danas na okruglom stolu održanom na Sajmu hrane u Budvi.

U zajedničkoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Privredne komore Crne Gore, drugog dana Sajma, razgovaralo se na temu „Crnogorski proizvod za crnogorski turizam“. Cilj je bio da okupi predstavnike renomiranih hotela i restorana na crnogorskom primorju, proizvođače mesa i mesnih prerađevina, mlijeka, voća i povrća, vina, vode i ostalih domaćih proizvoda, kako bi zajednički sagledali prepreke i mogućnosti za bolji plasman proizvoda kroz turističku privredu.

Ocijenjeno je i da je ponuda domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima na primorju bolja je nego ranijih godina, ali nedovoljna da bi zadovoljila tražnju turista za crnogorskim proizvodima i potrebu naših proizvođača da plasiraju proizvode kroz takozvani „tihi izvoz“.

Iz Ministarstva navode da su se menadžeri, šefovi kuhinja i nabavke iz renomiranih hotela usaglasili da bi put domaćih proizvoda do njih bio lakši, ukoliko bi na primorju postojao jedinstven distributivni centar. Njihovo iskustvo sa turistima pokazuje, kako su rekli, da bi „dobar prolaz“ imali organski proizvodi iz Crne Gore, te da bi u tom pravcu trebalo raditi na boljoj vezi sa sertifikovanim organskim proizvođačima"

"Iskustva pojedinih proizvođača koji su već napravili proboj na željeno, domaće turističko tržište, i koja su podijelili sa učesnicima skupa, pokazuju da je ključ upravo stalnost i podizanje kvaliteta proizvoda, kontinuirana proizvodnja i ponuda, ali i prilagođavanje zahtjevima tržišta, što podrazumijeva edukaciju i analitički pristup biznisu", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da su se učesnici okruglog stola složili da je potrebno napraviti, posredstvom Privredne komore, određenu bazu proizvođača, sa podacima o količinama i vrstama domaćih proizvoda, koja bi bila na raspolaganju, u prvom redu, hotelijerima i restoraterima.

Takođe, dogovoreno je i da se, shodno tome, u maju organizuju sastanci zainteresovanih proizvođača i predstavnika restorana hotela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније