Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

22. 09. 2023. 16:41 >> 16:41

ĐEKA

Unaprijeđen život romske populacije, smanjen društveni jaz

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz u crnogorskom društvu, osigurala bolji pristup pravima i ostvarivanju istih, kreirajući time uporedo izvjesniju perspektivu i ambijent za poboljšanje kvaliteta njihovog života u našoj zemlji, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na četvrtom ministarskom sastanku o integraciji Roma koji se održava u Skoplju.

Đeka je podsjetio da je Vlada Crne Gore donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tjela za praćenje sprovođenja Deklaracije partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma/kinja u sklopu procesa proširenja Evropske unije koja će biti značajna podrška nacionalnom kordinatoru za pitanja Roma ali i dodatni pokazatelj važnosti koju pridaje pitanje socijalne inkluzije ove zajednice i Poznanjskoj deklaraciji.

„Naša bezrezervna posvećenost evropskom putu, vođena zajedničkim vrijednostima, najbolja je potvrda iskrene namjere da kontinuirano unaprijeđujemo položaj ljudskih prava svih naših građanki i građana, bez obzira na njihove posebnosti“ poručio je ministar Đeka.

„Uvjeren sam da zajedničkim snagama možemo unaprijediti položaj pripadnika i pripadnica romske i egipćanske populacije, olakšati im pristup zdrastvenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada shodno ciljevima Poznanjske deklaracije“ saopštio je Đeka.

On je kazao da je obaveza svih nas da implementiramo antidiskriminacione politike kroz poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki. U isto vrijeme, neophodna je dobra koordinacija svih nadležnih institucija, naročito na lokalnom nivou.

Na panelu „Četiri godine nakon Poznanske deklaracije. šta treba da promjenimo? Šta možemo da poboljšamo?“, pored ministra Gjeke govorili su i potpredsjednica za ljudska prava i nacionalne manjine u Kosovo Emilija Redžepi, ministar ljudskih prava i izbjeglica u Bosni i Hercegovini Sevlid Hurtić, Jovana Trenčevska, ministarka rada i socijalne politike u Sjevernoj Makedoniji, Tomislav Žigmanov, Ministar za ljudska i manjinska prava u Srbiji i zamenica ministra zdravlja i socijalne zaštite u Albaniji Denada Seferi.

Integracija Roma je dugoročan proces, ali ćemo ga svakako lakše i brže ostvariti u međusobnoj saradnji i redovnoj komunikaciji, zaključio je Đeka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније