Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

22. 09. 2023. 11:40 >> 11:39
1

ZELENA TRANSFORMACIJA CRNE GORE

Od oktobra rad na prvom 3D štampaču za hranu

Projekat Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore pod nazivom Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente počinje 2. oktobra i trajaće tri mjeseca.

Rukovodilac projekta i profesorica ETF-a, Milena Đukanović, kazala je da će studenti koji budu pratili ovaj program, svakog ponedjeljka u trajanju od četiri sata, biti u prilici da svojom kreativnošću podrže i osjete zelenu transformaciju Crne Gore kroz informaciono-komunikacione tehnologije.

“Studenti će se upoznati sa mogućnostima 3D štampe hrane kao i 3D štampe kuhinjskog mobilijara koristeći reciklirajuće filamente koji su dobijeni od kukuruza. Studenti će raditi na prvom 3D štampaču za hranu u Crnoj Gori osmišljavajući sopstvene recepte od sastojaka neživotinjskog porijekla, kao i od jestivih ostataka hrane (takozvani food waste)“, navodi se u saopštenju.

Taj koncept se, kako se dodaje, već uveliko koristi u svijetu i to u hotelima sa pet zvjezdica i restoranima sa Michelin zvjezdicama. Interesantne realizacije 3D štampanog kuhinjskog mobilijara koji će se praviti od biorazgradivog PETG filamenta biće ponuđene kompanijama za dostavu hrane.

Predavači edukativnog programa su Miodrag Mihaljević, Emilija Rabrenović, Jovana Jovanović, Miloš Jelovac, Mihailo Jovanović, Luka Jovović, Jasna Pejović Veronika Jovanović, Ivan Martinović, Aleksandar Mašić, Milena Živković i Miloš Grbović.

Projekat finansira Fond za inovacije Crne Gore kao jedan od deset prihvaćenih projekata (32 projekta su pozitivno ocijenjena), u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. Partneri na projektu su 3D soba i Eklektik foto studio.

Ukupan broj mjesta je 30.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније