Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Биљана Ровчанин [ TVCG ]

09. 09. 2023. 08:24 >> 08:24
4

TVCG U ANKARI

Turska milione uložila u bolnice, čekanja nema

U Crnoj Gori građani na pojedine zdravstvene usluge čekaju mjesecima, a za razliku od nas, u Turskoj gotovo da nema listi čekanja.

Sve je Turska postigla je višemilionskim ulaganjima u najsavremenije bolničke komplekse u šta se uvjerila i ekipa TVCG tokom posjete Ankari.

I dok su čekanje na uput, specijalistički pregled ili operaciju svakodnevna iskustva pacijenata u Crnoj Gori, građani Turske takvih problema gotovo da nemaju.

Pored Domova zdravlja, bolnica u svim pokrajinama, Turci zdravstvenu zaštitu mogu dobiti i u tzv. gradskim bolnicama kojih ima 20.

U svakoj od njih najmanje po hiljadu kreveta, višestotina poliklinika, veliki broj operacionih sala i heliodromi.

Najveća gradska bolnica smještena je u Ankari. Ta zdravstvena ustanova ima više od tri i po hiljade kreveta, a dnevno može da primi čak 30 hiljada pacijenata.

Afšim Emre Kajmaz iz gradske bolnica Etlik kaže da hitne hirurške slučajeve zbrinjavaju odmah ili u roku od 24 sata.

"Odmah zbrinjavamo onkološke i kardiovaskularne pacijente. Za ostale pacijente liste čekanja nijesu duge", istakao je on. 

Murat Dizbej iz Univerzitetske bolnice Gazi kaže da na klinikama svi pacijenti istog dana dobijaju potrebnu njegu.

"Kada su u pitanju operacije, sve zavisi od složenosti intervencije, pa se čeka nekoliko dana, sedmicu ili najduže mjesec", dodao je on. 

Osim brze i kvalitetne zdravstvene zaštite, sve gradske bolnice, od kojih pojedine ne možete obići za dan, posjeduju i najsavremeniju opremu. Zbog toga Turska ne kuburi kao mi sa odlaskom ljekara i medicinskog kadra.

Burak Civelek iz gradske bolnice u Ankari "Bilkent" kaže da je odliv ljekara problem svuda u svijetu, ali u Turskoj nije toliko izražen.

"Kadra fali malo, ali samo kada su u pitanju ljekari plastične i rekonstruktivne hirurgije.U gradskim bolnicama imamo milion 300 hiljada zdrastvenih radnika i 195 hiljada ljekara", otkrio je on. 

Za svoj rad ljekari u Turskoj su dobro plaćeni. Zato nema potrebe da istovremeno rade i uprivatnom sektoru, što im ni zakon ne dozvoljava.

Haki Akman iz bolnica Guven tvrdi da se u Turskoj doktori opredjeljuju gdje će da rade - u javnom ili privatnom sektoru.

"U oba istovremeno ne mogu", dodao je on. 

Zahvaljujući svemu tome, Turska je dana sve privlačniji svjetski centar u oblasti zdravtvene zaštite.

Samo prošle godine u toj državi liječilo se milion 300 hiljada stranaca i to najčešće u oblasti plastične hirurgije, estetskih procedura i reproduktivnog zdravlja i onkologije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније