Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

19. 07. 2023. 07:22 >> 07:22
1

UGOSTITELjI ZADOVOLjNI

U beranskim ekokatunima traži se krevet više

Talas toplog vremena popunio je sve privatne ugostiteljske kapacitete na planinama oko Berana, pa se u ovoj opštini traži krevet više.

To su Portalu RTCG kazali u lokalnoj turističkoj organizaciji, ukazujući na potrebu daljeg razvijanja ugostiteljskih kapaciteta i brže valorizacije nekih atraktivnih destinacija, kao što je planina Jelovica, kuda prolazi novi put od Berana prema Kolašinu.

Kako je kazao direktor Turističke organizacije Berane Ivan Radević, poslije labijeg početka zbog loših vremenskih prilika, sezona je sada više nego dobra.

"Sva seoska domaćinstva i eko katuni na planinama na teritoriji naše opštine potpuno popunjeni. Ove godine se pokazuje koliko je planinski turizam u porastu, i prava je šteta što sezonu nismo dočekali sa više novih ugostiteljskih kapaciteta“, kazao je on. 

On je objasnio da  Berane trenutno ima ukupno 215 hoteskih kreveta, kao i još 23 kreveta u prijavljenim seoskim domaćinstvima.

"Najveći broj hotelskih kapaciteta je u gradu.  Potrebni su nam sada hoteli na planinama, jer strani turisti ne traže kafiće i beton, već netaknutu prirodu, mir i tišinu, ekološku hranu“, kazao je Radević.

Prema njegovim riječima, nagli porast planisnkog turizma je prošle godine reziltirao sa 12,5 hiljada ostvarenih prijavljenih i registrovanih noćenja, što je u odnosu na 2019. godinu, kada je registrovano 4,5 hiljada hotelskih noćenja, više za dvjesta odsto. 

 

"Vidjećemo kako će biti ove godine, ali sudeći po sadašnjoj popunjenosti svih kapciteta, kao i po najavama da će talas toplog ili bolje reći vrelog vremena potrajati, ovo će biti vjerovatno rekordna godina po broju noćenja“, rekao je direktor TOB.

Berane je turistički procvat imalo prije četrdeset godina, kada je zauzimalo značajno mjesto na turističkoj mapi Crne Gore, kao nezaobilazna tranzitna turistička destinacija za strane turiste.

 

Tada je u ovom gradu poslovalo hotelsko turističko preduzeće Berane, koje je u svom sastavu imalo nekoliko hotela, motela, restorana i kafana, kada je aktivno u njegovom stastavu radio i hotel „Jelovica“.

HTP „Berane“ privatizovano je 2003. godine, i novi vlasnici su vrlo brzo rasprodali sve što su mogli, pa su tada su za turizam u ovoj opštini kola krenula niz brdo.

"Od potpune rekonstrukcije hotela Berane, stvari su počele da idu na bolje. Međutim, strani turisti u ovom kraju traže mir u planinama i zbog toga moramo brže raditi na valorizaciji planine Jelovice“, kazao je Radević.

On je apelovao da se što prije završe radovi na tunelu „Klisura“ koji ovu planinu približava Kolašinu na svega deset minuta, što bi ubrzalo valorizaciju Jelovice kao najvećeg resursa u beranskoj opštini.

Da je na toj planini već sada veliki broj turista, uvjerili smo se posjetom nekima od eko katuna.

Vlasnik jednog od takvih ugostiteljskih naselja na Jelovici kazao nam je da je bukiran do kraja sezone, i da ima veliki broj stranih turista.

"Evo, i bez tunela, mi radimo punim kapacitetom. Traži se krevet više. Ovo je planina koja nudi mnogo turistima u pogledu takozvanog aktivnog odmora. Kombinacija planinarenja, spavanja u modernim drvenim bungalovima, kupanja u bazenu na visini od skoro hiljadu i po metara. Trudimo se da zadovoljimo sve njihove zahtjeve, a opet da imaju privatnost daleko do grada“, kazao je taj ugostitelj.

Na ovoj planini, kako objašnjavaju, nema potrebe nostiti zalihe vode, jer prirodnih izvora pitke vode ima praktično na svakom koraku. U jednom od njih, pored ovog turističkog naselja, hlade se lubenica i pivo.

„Ovo je najhladnija voda na Jelovici. Temperatura vode iz tog izvora je svega četiri stepena. Ovdje vam ne treba frižider da hladite pivo“, kaže taj ugostitelj.

Na jednom od privatnih imanja u blizini, odmah pored vikendice, nalazi se stablo bukve staro nekoliko stotina godina, a pogled odatle odaje nevjerovatne prizore netaknute prirode i vrhova planinskog masiva Bjelasice.

Za to stablo vlasnik je okačio mrežu za odmor, koju može koristiti bilo ko od planinara i turista.„Na ovom mjestu su bili planinski stanovi mojih pradjedova, djedova i oca. Ja ovdje provodim svaki slobodni trenutak, i rado besplatno dočekujem turiste i planinare kada požele da se poslije naporne ture po planini okrijepe i odmore“, kazao je vlasnik.

Slično je i na svim drugim planinama oko Berana, a isto je i na teritoriji opštine Andrijevica, posebno na Komovima.

"Sasvim sigurno planinski turizam u je u velikom razvoju. Interesovanje je sve veće, a i naši ljudi to prepoznaju, pa niču brojna privatna turistička naselja, a broj indivudualnih domaćinstava koja se registruju kao turistička sve je veći iz godine u godinu“, kazao je Radević.

Iz lokalne turističke organizacije u Beranama ukazuju jedino na potrebu efikasnije inspekcijske kontrole, jer, kako naglašavaju, veliki broj i naselja i domaćinstava nije registrovan, pa se teško može dobiti potpuni broj posjetilaca tokom sezone.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније