Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Стијеповић [ TVCG ]

15. 07. 2023. 08:26 >> 08:26
1

SINjAJEVINA

Težak život poslao ljude u grad, rijetki ostali vjerni planinama

Sinjajevina je najveća planina po prostranstvu u našoj zemlji. Dok je Durmitor postao turistička atrakcija zbog kraških polja Sinjajevina još čuva status stočarskog kraja. No, i ovdje je stada sve manje.

Domaćin Rajo Rovčanin sa katuna sa kojim je razgovarala ekipa TVCG kaže da tek nekoliko buljuka možemo snimiti na ovom dijelu planine a nekada je sve bilo puno.

Težak život i rad, nedostatak vode i struje, snjegovite zime otjerale su ljude u gradove.

Rovčanin dodaje da su mještani napuštali zavičaj odlazeći u preduzeća a da ta ista preduzeća danas ne rade i jedino što nam je u zemlji ostalo osim turizma je poljoprivreda. Naglašava da je šteta ne iskoristiti ovaj pašnjački potencijal.

Kao glavni problem navodi što se momci ne mogu oženiti jer djevojke neće na selo.

Sada se na Sinjajevini bez obzira na sve što je bilo, lijepo živi i solidno zarađuje. Koristi se solarna energija, prodaje domaća hrana, put je solidan, turisti tokom sezone svrate ali najteže kaže Rovčanin pada samoća jer su samo rijetki ostali vjerni crnogorskim planinama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније