Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

13. 07. 2023. 07:57 >> 07:57

VLADA

Ekonomsko državljanstvo "proizvelo" 808 pasoša

Crna Gora je na osnovu Programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes, koji je poznat kao "ekonomsko državljanstvo" do 7. maja 2023. godine ozvaničila 808 rješenja za prijem u crnogorsko državljanstvo. To se navodi u Informaciji Vlade u vezi sa ovim programom. Inače, program je trajao do kraja 2022. godine, međutim, neki od podnijetih zahtjeva za dobijanje pasoša još su u proceduri.

"Vlada Crne Gore je, na sjednici od 22. novembra 2018. godine, usvojila Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore na osnovu koje je tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma 26. februara 2019. godine raspisalo Javni poziv za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma", navodi se u dokumentu. 

Ističu da je posebni program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore trajao do 31. decembra 2022. godine.

"Uvođenje posebnog programa učinjeno je sa ciljem razvoja Crne Gore, odnosno sa ciljem privlačenja stranih investicija koje će intenzivirati razvojne projekte u sektoru turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, na ukupnom području Crne Gore, kao i intenzivnijeg razvoja manje razvijenih opština Crne Gore. Kako je definisano navedenom odlukom, u periodu trajanja posebnog programa mogu se donijeti rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo po osnovu posebnog programa povodom najviše 2.000 zahtjeva", navodi se u vladinom dokumentu. 

Ističu da je tokom trajanja Programa dostavljeno ukupno 487 aplikacija. 

"Tokom trajanja Programa, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, po podacima dobijenim od Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljeno je ukupno 487 aplikacija, odnosno zahtjeva i u okviru navedenih aplikacija nalaze se i dostavljeni zahtjevi za članove uže porodice, kojih je ukupno 1.119 (ukupno 1.606 lica). Do sada je, zaključno na dan 7. maja 2023. godine izdato ukupno 808 rješenja za prijem u crnogorsko državljanstvo kao i 12 rješenja o obustavi postupka", navode iz Vlade. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније