Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

04. 07. 2023. 18:21 >> 18:21
2

RODNA RAZLIKA

Samo 25% nekretnina u Crnoj Gori pripada ženama

U Crnoj Gori samo 25 odsto ukupne kvadrature svih registrovanih nekretnina pripada ženama, pokazali su rezultati istraživanja Misije Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Prema rezultatima istraživanja “Pol i vlasništvo nad nekretninama u Crnoj Gori – mapiranje imovinskog jaza”, koji su predstavljeni danas u Podgorici, žene posjeduju 36 odsto stambenih, odnosno 31 odsto poslovnih jedinica od ukupnog broja upisanih vlasnika nekretnina u Crnoj Gori.

Istraživanje, koje je realizovala agencija DeFacto, je pokazalo i da 25 odsto žena su jedine vlasnice nekretnina, dok čak 59 odsto muškaraca ima 1/1 vlasništvo.

Žene, kako se navodi, najčešće stiču nekretnine kupovinom - 40 odsto, dok je njih 36 odsto nekretnine steklo nasljeđivanjem.

Olivera Komar iz agencije DeFacto navela je da je izvještaj dokazao postojanje nejednakosti ili jaza između muškaraca i žena kada je riječ o vlasništvu nad nekretninama u Crnoj Gori.

„Porastom broja nekretnina koje jedna osoba posjeduje, smanjuje se drastično vjerovatnoća da je ta osoba ženskog pola. Tako su četiri od pet vlasnika koji imaju pet ili više nekretnina muškog pola”, rekla je Komar.

Kako je navela, regionalni dispariteti su prilično veliki, pa većina žena posjeduje, nasljeđuje i kupuje nekretnine na jugu, a najmanje ih je iz sjevernih krajeva Crne Gore.

“U vlasničkoj strukturi žene su najmanje zastupljene u opštinama Petnjica (deset odsto) Tuzi (12 odsto) i Gusinje (15 odsto), dok su najviše zastupljene u primorskim opštinama Budva (45 odsto), Herceg Novi ( 44 odsto) i Bar/Tivat (40 odsto)“, kazala je Komar.

Ona je dodala da žene u prosjeku posjeduju manje nekretnina.

Prema riječima Komar, među vlasnicima koji posjeduju samo jednu nekretninu ima 37 odsto žena, dok njihov udio opada kako opada broj nekretnina.

Tako ih je, dodala je Komar, 30 odsto među vlasnicima dvije nekretnine, 27 odsto među vlasnicima tri, 25 odsto među vlasnicima četiri i samo 22 odsto među vlasnicim pet ili više nekretnina.

„Iako je većina punoljetnih građana Crne Gore u bračnoj ili vanbračnoj zajednici (koje su zakonski izjednačene), nešto manje od četiri odsto nepokretnosti se nalazi u kombinovanom vlasništvu vlasnice i vlasnika“, rekla je Komar.

Zamjenica šefice Misije Siv-Katrine Leirtroe kazala je da prvi put postoje podaci o tome koliko nekretnina nasljeđuju muškarci, a koliko žene.

Kako je rekla, može se izmjeriti koliki je stvarni efekat tradicionalnih i patrijarhalnih društvenih normi na raspodjelu imovine i eventualni pritisak na žene da se od nje odreknu u korist muških srodnika.

“Dobijeni rezultati su, stoga, odličan indikator i polazna osnova za praćenje stanja rodne ravnopravnosti“, kazala je Leirtroe.

Ona je rekla da se nada da će ovakva analiza u budućnosti biti redovan zadatak institucije u čijem posjedu su podaci i da će oni biti aktivno korišćeni od kreatora politika te kreditnih institucija koje podstiču žensko preduzetništvo.

Generalna direktorica Direktorata za unapredjenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Olivera Vukajlović kazala je da Ministarstvo prepoznaje značaj rodne ravnopravnosti i iz godine u godinu sprovodi mjere i aktivnosti koje doprinose smanjenju jaza između žena i muškaraca u ekonomiji.

Ona je dodala da ipak brojke pokazuju da je taj jaz i dalje evidentan.

Vukajlović je kazala da je, u okviru programa finansijske podrške koje sprovodi Ministarstvo, podržano 128 projekata mikro, malih i srednjih preduzeća u vlasništvu žena, u ukupnom iznosu od 918 hiljada eura.

“Imajući u vidu da je Ministarstvo ukupno finansijski podržalo 359 projekata u ukupnom iznosu od 2,97 miliona eura, podatak da je 35,65 odsto podržanih bilo u većinskom vlasništvu osoba ženskog pola je od velikog značaja,“ kazala je Vukajlović.

Iz Misije OEBS-a su kazali da podaci o nejednakoj realizaciji prava na nasljeđivanje treba da posluže kao bazični (baseline) podaci za mjerenje efikasnosti kampanja za podizanje svijesti javnosti o važnosti ravnopravnosti u pogledu nasljeđivanja.

"A izveštaj se može koristiti za planiranje intervencija koje utiču na smanjenje rodnih razlika, kao što su kreditne institucije koje se fokusiraju na promociju ženskog preduzetništva", dodali su iz Misije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније