Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2014. 11:08 >> 11:11
6

SVEČANA AKADEMIJA

Kolašin: 95. godišnjica Rovačke bitke

Svečana akademija posvećena 95. godišnjici Rovačke republike i 85. godišnjice od pogibije Radoša i Draga Bulatovića, dvojice iz grupe posljednjih crnogorskih komita i boraca za pravo, čast i slobodu Crne Gore, održana je sinoć u kolašinskom Centru za kulturu.

 

Potpresjednik Opštine Kolašin, Dragomir Dulović podsjetio je na vremenski protok od skoro jednog vijeka od kada je uporno odbijanje potiranja crnogorskog indetiteta kulminiralo oružanim otporom brojnih časnih crnogorskih vojnika i oficira, komita, heroja i ustanika koji su se oko Božića 1919.godine okupili s jednim ciljem, da oružjem odbrane Crnu Goru, njen ugled i njeno pravo da bude nezavisna i suverena država.

„Pobuna je organizovana da bi se sačuvalo pravo i čast i sloboda Crne Gore, protiv zatiranja crnogorskog imena i crnogorske države. Tada su naši preci branili dostojanstvo i pravo na samobitnost crnogorskog naroda. Crnogorska znamenja: krstaš barjak, državna zastava sa dvoglavim orlom na crvenom polju i zastava Božićnog ustanka iz 1919. godine s zlatnim obrubom na zelenom polju na kojem se nalazi crnogorski državni grb, na čijem je vrhu stajalo izvezeno “Za pravo,čast i slobodu Crne Gore“, bile su ikone i smisao njihove komitske i ustaničke borbe do 1923 “, kazao je Dulović.

Sreten Zeković je pojasnio značaj teme:  „Božićni ustanak i kolašinski kraj, njihovu ulogu i značaj, posebno njenu latentnu aktuelnost, u smislu njene suštine i poruke, koja se mora  smjestiti u konkretni društveno-istorijski i ideološko-politički kontekst koji je frapantan i krucijalan dokaz da je 1918. godine Srbija okupirala Crnu Goru. Upravo to potvrđuje bitnu „istorijsku konstantu“ imperijalne srpske istorije koja Crnu Goru i Crnogorce stalno prisvaja kao djeličak srpske istorije, države i naroda. Kao „istorijska trajnica“ ona se trajno, i u novijim okolnostima,obnavljano aktualizuje i iznova ište svoje prilagođavanje i prevrednjavanje“, saopštio je Zeković.

Temom „Crnogorski zelenaški ustanički i komitski pokret u kolašinskom kraju (1919-1929)“, bavio se akademik Novak Adžić.

 

On je podsjetio da su crnogorsku istoriju, subjektivno i objektivno, stvarali i izgrađivali kroz vjekove ljudi, slobodari, dijelom i iz kolašinskog kraja, kao i drugih područja na teritoriji današnje Crne Gore. Oni su, kaže Adžić, imali svijest o slobodi koja je preduslov stvarne slobode; kreirali su, afirmisali i ugrađivali svoj etos i etnos u savremenu crnogorsku državnost i nacionalnu svijest.

„Tragične  Crnogorske 1918. godine i kolašinski kraj našao se na raskršću i raspeću jedne nove epohe koja je bila prekretnica u istoriji Crne Gore XX vijeka. Zelenaški ustanici i komiti širom Crne Gore i sa kolašinskog prostora, koji su prosuli i prolili krv u Božićnom ustanku 1919. i komitskom emancipatorskom pokretu, koj je trajao od 1919 do 1929. godine, čije su porodice stradale, a imovina uništavana, pokazali i potvrdili kako se crnogorska nacija, krvlju i pregnućima sinova i kćeri crnogorskih, pokazali i potvrdili kako se crnogorska nacija rađala i stvarala “istakao je Adžić.

Na Svečanoj akademiji govorili su i kniževnik i publicista Borislav Cmeta i Gojko Vlahović, predsjednik Foruma Rovčana.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније