Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј.

29. 06. 2023. 15:44 >> 15:59

SINDIKAT MEDIJA

Drobnjak: Za bolji položaj zaposlenih u RTCG kroz Kolektivni ugovor

Položaj zaposlenih u medijima u Crnoj Gori poboljšan je tokom ove godine ali i dalje postoje hronični problemi sa kojima se susrijeću a koje treba rješavati u socijalnom dijalogu, poručeno je na sastanku predsjednice Evropske federacije novinara Maje Sever i rukovodstva Sindikata medija Crne Gore (SMCG).

Predsjednik SMCG Radomir Kračković rekao je da su plate povećane u javnom servisu Radio - Televiziji Crne Gore (RTCG) i pojedinim lokalnim javnim emiterima.

Potpredsjednica SMCG i predsjednica Sindikata zaposlenih u RTCG Jadranka Drobnjak govorila je o toku pregovora oko novog Kolektivnog ugovora u Javnom servisu i benefitima koje su zaposleni dobili.

„Plate su povećane od 10 do 40 odsto, zavisno od stepena obrazovanja, s tim što su zaposlenima koji su primali manje zarade, one povećena procentualno više. Mi ćemo se i dalje zalagati za unapređenje položaja kroz redovno usklađivanje Kolektivnog ugovora“, poručila je Drobnjak.


„Zarade su povećane i u nekim privatnim medijima, zahvaljujući direktnim pregovorima predstavnika zaposlenih i sindikata sa rukovodstvom, ali i dalje ostaje veliki broj medija u kojima zaposleni primaju zarade koje ne odgovaraju značaju naše profesije“, rekao je on.

Kračković se osvrnuo i na, za sada, neuspješne pregovore sa poslodavcima oko novog Granskog kolektivnog ugovora.

„Iako smo predložili mjere kojima bi se značajnije unaprijedio položaj novinara i medijskih radnika unutar redakcija, one su i dalje na čekanju, jer poslodavci za sad nisu imali sluha za njih. Mi smo i dalje spremni da pregovaramo kako bismo zajedno došli do prihvatljivih rješenja za sve“, poručio je Kračković.

Predsjednica EFJ Maja Sever naglasila je da situacija u Evropi veoma složena, te da brojni mediji pregovaraju za bolje kolektivne ugovore, ali da je to za sada pošlo za rukom samo kolegama i koleginicama iz Danske.

„Položaj novinara u Evropi sve je gori. Izazovi su brojni i ponekad se čini da dolaze sa svih strana i zato treba mnogo više solidarnosti i zajedničke akcije kako bismo opstali kao profesija“, kazala je ona.

Potpredsjednica SMCG Marijana Camović Veličković govorila je o izmjenama medijske regulative i problemima koje ona adresira.

„Mislimo da medijski zakoni u onom obliku u kom su usvojeni na radnim grupama daju nadu da se položaj zaposlenih u medijima može promijeniti na bolje i da ovo više neće biti profesija iz koje se bježi. Tu naravno ostaje problem koji smo već vidjeli na djelu, a to je primjena medijskih zakona“, kazala je ona.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever, prvi put je u posjeti Crnoj Gori. Sindikat medija Crne Gore jedina je organizacija iz naše zemlje koja je, praktično, od svog osnivanja članica Evropske i Međunarodne federacije novinara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније