Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Бојана Баранин, ТВЦГ

23. 06. 2023. 20:34 >> 20:54
3

UČESTALI PRITISCI

Neprimjeren uticaj medija na rad sudstva i tužilaštva teško spriječiti

U posljednje vrijeme, mediji u Crnoj Gori sve češće preuzimaju ulogu sudija i tužilaca i neprimjereno se miješaju u njihov rad, poručuju sagovornici TVCG. Razlog tome vide u političkom pritisku, nedovoljnoj snazi institucija i lošoj komunikaciji između medija i državnih organa. Klasičan primjer pritiska su slučajevi imenovanje nosilaca pravosudnih fukcija kao i kada je riječ o odluci o imenovanju generalnog direktora Javnog servisa.

Rješenje je, kako kažu, teško pronaći jer mediji koji neprofesionalno i neetički izvještavaju ne snose nikakve posljedice.

Umjesto da budu čuvari javnog interesa, mediji, sve češće, upravo pod tim izgovorom, manipulišu građanima, poručuje dugogodišnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić.

"Sloboda izražavanja i zaštita javnog interesa i te kako je visoko na ljestvici demokratije. Ali se s pravom postavlja pitanje šta je to javni interes i do koje mjere može ići to da se svako može pozivati na javni interes", istakla je Pavličić.

Da mediji nerijetko pokušavaju da kreiraju javno mnjenje i to na način koji njima odgovora, kaže advokat Dalibor Kavarić.

To se, kako navodi, posebno dešava u društvima u kojima institucije ne rade u punom kapacitetu, kao što je slučaj u Crnoj Gori.

"Određeni mediji pokušavaju popuniti taj institucionalni vakuum tako što se pokušavaju staviti u ulogu nekih super vizora i kreatora društvenih odluka i na neki način popuniti taj prazan prostor u institucijama tako što bi preporučili neke svoje kadrove.Kavarić ističe i da je jedan od školskihprimjera pokušaja pritiska medija na pravosudne organe imenovanje nosilaca pravosudnihfukcija kao i u slučaju odluke o imenovanju generalnog direktora Javnog servisa", poručuje Kavarić.

Komentar na ovu temu zatražili smo i od Željka Ivanovića predsjednika Borda direktora Vijesti koji nas je uputio na programskog direktora Mihaila Jovovića koji kaže da odgovornost za eventualni neprimjeren uticaj ne snose samo novinari veći i pravosudni organi.

"Može biti opasno ako taj neprimjereni uticaj na sudstvo i tužilaštvo urodi plodom. Ali ako imate sudije i tužioce koji rade nezavisno i profesionalno bez obzira na bilo kakav pritisak, onda nema nikakvih problema", istakao je Jovović.

Da sudije i tužioci ipak sve češće potpadaju pod uticaj medija, smatra građanska aktivistkinja Bojana Jokić. Kaže da nije rijedak slučaj da određene postupke procesuiraju ne po pravu i po pravdi nego po onome što odgovara javnosti.

"Tako da se i tu vidi neki strah od javne osude da sudstvo i tužilaštvo ne rade svoj posao dovoljno dobro. I onda oni upodobljavaju svoje neke optužnice, a i odluke, više reakcijama javnosti nego što se vode slovom zakona", poručuje Jokić.

Naši sagovornici saglasni su da je neprimjereni uticaj medija na rad sudstva i tužilaštva teško spriječiti. Rješenje, kako navode, može biti u većoj transparentnosti rada sudske vlasti, ali i u oštrijim sankcijama prema onima koji neprofesionalno izvještavaju.

"U suprotnom, građanin može da kreira svoje mišljenje na osnovu onoga što mu određeni medij sugeriše, odnosno što mu na neki način plasiraju iz minuta u minut ili iz sata u sat", smatra Pavličić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније