Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2014. 08:00 >> 08:02
3

NAPREDOVALI ZA 333 MJESTA

Univerzitet CG na 3.858. mjestu u svijetu

Univerzitet Crne Gore popravio je svoju poziciju na listi svjetskih univerziteta u odnosu na jul prošle godine za 333 mjesta, i sada zauzima 3.858. mjesto. To je objavila straživačka grupa "Cybermetrics Lab" iz Španije, kroz svoju inicijativu „Webometrics Ranking of World Universities“.

 

Prema izvrsnosti koja podrazumijeva objavljivanje naučnih radova u vodećim međunarodnim časopisima, UCG zauzima 2207. poziciju.

Prorektor za nastavu UCG prof. dr Anđelko Lojpur za Pobjedu je objasnio na koji način UCG može da unaprijedi svoju poziciju i koje se metode koriste prilikom određivanja pozicije univerziteta na ovoj, ali i na najpoznatijoj šangajskoj listi svjetskih univerziteta.

„'Webometrics ranking of world universities' je dio jedne istraživačke inicijative označene kao 'Cybermetrics Lab' iz Španije, i prvo rangiranje ove vrste je urađeno 2004. godine. Ova istraživačka grupa je razvila jednu dosta specifičnu metodologiju koja se dominantno ne zasniva na kvalitetu akademskih pokazatelja, kao što su npr. broj i uspjeh studenata, profesora, mobilnost i sl., već koristi kvantitativne metode i indikatore i uz pomoć svjetskih vodećih pretraživača formira rang listu koju dva puta godišnje ažurira i objavljuje listu najboljih visokoškolskih institucija“, rekao je Lojpur.

On je istakao da se kao kriterijumi koriste svi oni indikatori koji sa jedne visokoškolske insititucije dospiju na svjetsku mrežu, prije svega obim i popularnost veb-stranica univerziteta, zatim niz drugih pokazatelja kao što su monografije, razni izvještaji, pres konferencije, naučne konferencije, teze, seminari, lične stranice i razne druge opšte informacije o studentima, diplomcima, istraživačima.

Lojpur smatra da se nalazi ove istraživačke grupe ne mogu osporavati, ali su obzirom na indikatore koji se koriste dosta specifični i oni objektivno nemaju težinu kakvu ima rangiranje na tzv. šangajskoj listi.

Prema njegovim riječima, specijalizovane agencije, mediji, ponekad i sami univerziteti jednom ili par puta godišnje sastavljaju i objavljuju rang liste najboljih svjetskih univerziteta i to svaki put privuče pažnju akademskih, ali i drugih krugova.

Kad je u pitanju UCG, prof. Lojpur smatra da bi državni univerzitet mogao da popravi poziciju za najmanje hiljadu mjesta.

Na pitanje da li se kvalitet nastave i nastavnog kadra jednog univerziteta može u pravom smislu ,,izmjeriti“ brojkom, prof. Lojpur kaže da je jasno da snaga i renome koji neki univerzitet vremenom može da dostigne leži u kvalitetu njegovog nastavnog kadra, njegovom naučnoistraživačkom opusu, mobilnosti nastavnika i sudenata, broju osvojenih prestižnih nagrada, uključujući i Nobelovu, mišljenju poslodavaca, razvoju mreže bivših studenata, kvalitetu finansiranja i upravljanja. 

Na posljednjoj rang-listi istraživačke grupe iz Španije, UCG je zauzeo 3.858. mjesto, s tim da se prema izvrsnosti našao na 2.207. mjestu, a najlošiji smo prema „impact faktoru“ na 8.112. mjestu.

Univerzitet Mediteran je u generalnom plasmanu bio na 6.484. mjestu, a prema izvrsnosti na 5.155, a najlošiji je bio prema impact faktoru na 9.236. mjestu. Univerzitet Donja Gorica je bio na 15.619. mjestu, prema izvrsnosti na 5.155, a prema impact faktoru na 12.002. mjestu. 

Od univerziteta iz okruženja najbolje je plasiran zagrebački na 564. mjestu, Beograd je na 633, Sarajevo na 1.739 . 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније