Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

03. 05. 2023. 11:13 >> 11:14

MRVALjEVIĆ

Arhivska građa bila rasuta po podu, potrebna nova zgrada Državnog arhiva

Država Crna Gora bi trebalo da dobije novu zgradu Državnog arhiva u skladu sa svim standardima iz te oblasti, kazao je v.d. direktora Državnog arhiva Crne Gore Danilo Mrvaljević i dodao da su aktivnosti na tom polju pokrenute prošle godine. Ističe da je prilikom obilaska odsjeka na početku svog mandata zatekao jako lošu situaciju u većini opština pa su, kako je naveo, u nekoliko odsjeka uspjeli da poboljšaju situaciju.

Prema riječima Mrvaljevića, prostorni kapaciteti su jedan od ključnih problema Državnog arhiva dugi niz godina.

"Od mog imenovanja 2021. počeli smo s rješavanjem tog problema. Ja sam stava da je zgrada naročito na Cetnju odavno zrela za temeljnu rekonstrukciju ali smatramo i da bi i država Crna Gora trebalo da dobije i potpuno novu zgradu Državnog arhiva u skladu sa svim standardima iz te oblasti. Pokrenuli smo aktivnosti na tom polju protekle godine. Očekujem da ćemo u toku ove godine još više raditi na tom polju", kazao je Mrvaljević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On napominje i da je centralni depo na Cetinju odavno prebukiran ali to je, kaže, problem gotovo u svim arhivima u državi.

Nada se da će ove godine u saradnji sa mininistarstvima i Vladom uspjeti da obezbijede sredstva za uređenje prostora koji je u vlasništvu države a koji se nalazi pored zgrade sjedišta Državnog arhiva.

Mrvaljević ističe da je prilikom obilaska odsjeka na početku svog mandata zatekao jako lošu situaciju u većini opština pa su, kako je naveo, u nekoliko odsjeka uspjeli da poboljšaju situaciju.

"Na Žabljaku sam zatekao građu rasutu po podu koja je prljava, tako da smo u nekoliko odsjeka sredili situaciju, adaptirali prostorije, izveli hitne radove počevši od Žaljaka, Šavnika u Rožajama, Poodgorici, Kotoru. Očekujemo otvaranje prostorija u Pljevljima. Narednih dana počeće sanacija krova u Herceg Novim a počeće i rekonstrukcija krova u Beranama", kazao je Mrvaljević zadovoljan urađenim za posljednjih godinu dana.

On očekuje u narednih nekoliko mjeseci i rad na krovu na sjedištu Državnog arhiva.

"Zatekao sam da krov prokišnjava u samom sjedištu gdje se čuva najvrednija građa i u samom depou. Obezbijedili smo sredstva prošle godine. Očekuje se završetak radova ove godine. Biće urađena kompletna rekonstrukcija i uvedena klimatizacija", kazao je Mrvaljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније