Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ирена Рашовић, ТВЦГ

24. 04. 2023. 07:29 >> 07:29
1

PODVIG NIŠKIH LjEKARA ODJEKNUO U REGIONU

Milić: "Ne trebaju nam nagrade, ako smo spasili samo jedan život mi smo plaćeni"

U susjednoj Srbiji imaju kao i u Crnoj Gori boljku sa listom čekanja, ali i primjer vrijedan pažnje. Poduhvat ljekara niškog Kliničkog centra odjeknuo je regionom. Ljekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu nakon 100 dana rada i bez ikakve nadoknade uspjeli su da eliminišu liste čekanja.

Umjesto liste čekanja sa 150 pacijenata na početku godine na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu sada imaju samo listu zakazivanja. Oni koji danas prođu ambulantni pregled operaciju ne čekaju duže od deset dana.

Jedina klinika za kardiohirurgiju na jugu Srbije uvijek je imala listu čekanja koja se dodatno produžila tokom kovida. Saznanje da njihovi pacijenti umiru čekajući na operaciju bilo je otrežnjujuće.

Inicijativa je potekla od mlađih ljekara i niko u timu nije imao negativnu reakciju.

"Apsolutno svi smo vidjeli kao problem koji treba riješiti", kazao je dr Aleksandar Kamenov.

"Mi smo se dogovorili i nije bilo teško. Mali smo kolektiv i složni smo", ističe doktorka Lela Lazović.

Za 100 dana urađeno je skoro 250 operacija, dvostruko više nego u istom periodu prošle godine

"I onda nam govore da li ste plaćeni. Pa da li sve mora da se mjeri u novcu. Mi smo ovim našim radom spasili nekoliko ljudskih života i to je dovoljna cijena. Plaćeni smo, preplaćeni smo. Da je jedan spašen dovoljno je. Ne trebaju nam nagrade", kazao je direktor Dragan Milić.

Zatekli smo u Nišu i kolege iz hrvatskog "Jutarnjeg lista".

"Za jug Srbije je ovo divno, ali za sve nas druge je katastrofa. Ako smo se svi mi skupili ovdje i doživljavamo kao senzaciju to da ljudi dolaze na vrijeme na operaciju, onda je vrijeme da se mi zapitamo gdje živimo", kaže Višnja Gotal iz tog lista.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније