Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

15. 04. 2023. 07:17 >> 11:09
9

KATASTROFALNE POSLjEDICE

Prije 44 godine Crnu Goru pogodio razorni zemljotres

Na današnji dan, prije 44 godine, Crnu Goru potresao je razoran zemljotres i tada je poginula 101 osoba. Katastrofalno podrhtavanje tla, sa intenzitetom od 7 stepeni Rihterove skale na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km, mnogima je iz korijena promijenilo život.

U rano jutro, nešto poslije sedam časova, uključio se alarm koji je bio programiran na sedam stepeni Rihtera i taj dan je ušao u istoriju.

Epicentar razornog zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale.

U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Šteta je registrovana u Ulcinju, Baru, Petrovcu, Budvi, Tivtu, Kotoru, Risnu i Herceg Novom, a razoreno je 250 naselja.

Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite, 240 školskih objekata.

Velike štete su bile na putnoj mreži - oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Podrhtavanje je trajalo kratko, ali su posljedice bile katastrofalne.

Neki seizmolozi svrstavaju zemljotres iz 1979. godine u red sa zemljotresom iz 361. godine, kada su potonula neka naselja u ovom dijelu Jadrana.

Obnova je trajala deset godina.

Da bi građani znali kako da reaguju i da se snađu u zemljotresu, kako da grade svoje kuće, Zavod za seizmologiju i hidrometereologiju Crne Gore juče je organizovao edukativnu konferenciju.

TV prilog: Kristina Radović 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније