Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 02. 2014. 16:15 >> 16:16

14 LJEKARA

Sertifikati specijalistima transfuziologije

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije uručili su danas sertifikate ljekarima specijalistima transfuziologije koji su pohađali obuku pod nazivom "Savremeni pristupi u transfuziološkom liječenju.

 

Obuku je uspješno pohađalo 14 ljekara specijalista transfuziologije, koja je realizovana u okviru projekta “Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori”, koju finansira Evropska unija, a sprovodi SZO, kao aktivnost iz komponente projekta namijenjene jačanju kapaciteta.

Prilikom svečanog uručivanja ljekarima se obratiila generalna direktorka za kvalititet i unapređenje sistema zdravstva u Ministarstvu zdravlja Sanja Simović.

"Polazeći od činjenica da je dobra transfuziološka služba osnov dobro razvijenog zdravstvenog sistema, želimo da naglasimo značaj uspješno završene prve obuke transfuziologa - ljekara specijalista koja će ubuduće biti kontinuirana i dio kulture unapređenja kvaliteta" kazala je Simović.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović istakla je zadovoljstvo što je SZO u prilici da podrži reformu u oblasti ovog važnog segmenta zdravstvenog sistema u Crnoj Gori i naglasila je važnost realizovane obuke za dalje unapređenje prakse i procedura u trasnfuziološkoj djelatnosti širom zemlje.

"Crna Gora je na dobrom putu da uvede sistem kvaliteta i upravljanja kvalitetom, zasnovanim na EU praksama. U tom pravcu, Zavod će dobiti i novu zgradu i savremenu opremu, ali najvažniji preduslov predstavljaju stručni i savremeno obučeni ljekari koji predstavlju osnovni stub tog sistema", kazala je Brajović.

Ona ističe  da je krajnji cilj reforme izgradnja sistema zasnovanog u potpunosti na dobrovoljnom, nenamjenskom davalaštvu krvi, koji će obezbijediti dovoljne i bezbjedne jedinice krvi za potrebe liječenja svih pacijenata u zemlji.

U okviru pomenutog projekta, realizuju se i obuke za medicinske tehničare uključene u kliničkoj primjeni krvi i krvnih komponeneata, kao i šestomjesečna obuka medicinskih tehničara bez sertifikata za rad u transfuziji krvi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније