Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

23. 03. 2023. 14:34 >> 15:35

ZEKOVIĆ REAGOVAO

Incijativa “21. maj” ima primjedbe na postupanje Ombudsmana

Imamo ozbiljne i osnovane primjedbe na postupak koji je sproveden u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i tim povodom očekujemo razgovor sa ombudsmanom Sinišom Bjekovićem, poručio je član Građanske inicijative “21. maj”i bivši generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora Aleksandar Saša Zeković, nakon što je Portal RTCG objavio mišljenje te institucije na žalbe učesnika protesta 5. septembra na Cetinju.

Zeković kaže da građani Cetinja, Nikšića, Podgorice i drugih sredina, čekaju odgovor Ombudsmana sa 50 dana zakašnjenja.

“Odgovor koji je potpisala zamjenica Zaštitnika Mirjana Radović je datiran na 30.12.2022. godine, a isti je građanima upućen tek 20.02.2023. godine. Dakle, legitiman je zahtjev da se pojasni zašto se na slanje mišljenja čekalo punih 50 dana. O tome govore slučajevi S.N. iz Nikšića, Z.T. i S.V. sa Cetinja, T.M. Iz Podgorice i drugi”, istakao je Zeković.

Navodi da je specijalistkinja toksiokološke hemije Danijela Šuković, koju su angažovali u instituciji Zaštitnika ljudskih prava, ukazala, s pravom, na nedostatak adekvatnih i blagovremenih mjerenja.

Podsjećam da sam istog dana, dakle 5. septembra 2021. godine, ukazao da su policijski službenici sakupljali patrone upotrijebljenog suzavca kako bi prikrili činjenice o stvarno upotrijebljenim hemijskim sredstvima na Cetinju. Objavio sam i dokaze o tome. Unutrašnja kontrola policije je potvrdila naše navode i utvrdila da je značajan broj policijsklih službenika i starješina krivotvorio i lažirao izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava prinude. Protiv njih je pokrenut krivični postupak a jedan broj njih je i privremeno udaljen iz službe zbog toga”, naveo je Zeković.

Ocjenjuje da je u instituciji Zaštitnika izostao proaktivni pristup, te da su već istog dana su mogli zatražiti odgovarajuća mjerenja zagađenja vazduha.

“Sve to je izostalo a njihov rad na većini pritužbi je okončan tek nakon gotovo 16 mjeseci od njihovog podnošenja. Izostala je i adekvatna komunikacija odgovornih lica u instituciji Zaštitnika sa građanima i podnosiocima pritužbi koja je mogla pomoći da se obave i dodatni zdravstveni pregledi, upotpuni medicinska i druga dokumentacija, pruže pojašnjenja”, rekao je Zeković.
On je pohvalio što je Ombudsman u mišljenju koje je objavio Portal RTCG dao primjedbe i preporuke.
“One u potpunosti korespondiraju sa našim zahtjevima i očekivanjima na kojima insistiramo od 5. septembra 2021. godine. Ipak, evidentno je da je izostao blagovremen i proaktivan pristup za koji ne smatram odgovornim Bjekovića ali vjerujem da on može prepoznati i utvrditi ko jeste”, zaključio je Zeković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније