Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 02. 2014. 11:06 >> 11:06
4

U CRNOJ GORI

Nema liječenja dječijeg kancera

U NVO "FENIX CRNA GORA " – Udruženju roditelja djece oboljele od dječijeg kancera, kažu da u Crnoj Gori nema pedijatrijske hemato-onkologije i da se sva djeca šalju u Srbiju na liječenje.

U Crnoj Gori, kako kažu, godišnje oboli 15-20 djece koja se šalju na liječenje u Beograd. Od 2006 do 2012., registrovano je oko 80-toro djece oboljele od dečijeg kancera. Na žalost svake godine taj broj se povećava.

,,U Crnoj Gori imamo jednog hematologa dr Maju Kavarić koja nam pomaže, ali nakon uspostavljene dijagnoze djeca i roditelji u strahu i neizvjesnosti  odlaze u Beograd, na liječenje u odgovarajuće bolnice’’, ističu u toj nevladinoj organizaciji.

''FENIKS CRNA GORA'' je registrovana 15.februara 2013.

Udruženje se bavi pružanjem pomoći, podrške i razmjene iskustava roditelja čija se djeca liječe, roditelja čija su djeca uspješno završila liječenje i roditelja koji su izgubili djete zbog maligniteta.Ima 50 članova, ali nijesu svi aktivni. Voljeli bi da nam se pridruže u nasim aktivnostima.Nasa e-mail adresa je fenix.crnagora@gmail.com.

Namjera te nevladine organizacije je da se tim porodicama pruži adekvatna pomoć, kako po pitanju ishrane djece, tako i u plaćanju troškova liječenja.

Takodje, jako je važna informisanost roditelja o novijim načinima liječenja te opake bolesti, ističu u toj NVO.

NVO ''FENIX-CRNA GORA'' je član Međunarodne konfederacije udruženja roditelja djece oboljele od malignih obolenja, koja blisko sarađuje sa Udruženjem ljekara pedijatara onkologa Evrope, u kojem su vodeći  naučnici iz oblasti pedijatrijske onkologije.

''Dječji kancer je rijetka bolest i podrazumjeva multidisciplinarni pristup stručnjaka iz različitih oblasti i roditeljskih udruženja iz cijele Evrope. Kao prva aktivnost upoznavanja javnosti sa našom organizacijom i aktivnostima je bilo učešće na Unika dječijem proljeću –manifestaciji održanoj u Delta city-ju. Uz pomoć velikog broja sponzora organizovali smo lutriju i od prikupljenih sredstava pomogli porodicama koje se nalaze na liječenju u inostranstvua shodno Statutu Udruženja.Imamo namjeru da i ove godine učestvujemo na ovoj manifestaciji i da predstavimo nas rad'', kažu u Udruženju.

U udruženju naglašavaju da su kupili softver i reagense  za određivanje nivoa methotrexata u krvi, čime bi se djeci oboljeloj od leukemije skratio boravak u Beogradu za 2 mjeseca. Povodom15.februara - Međunarodnog dana djece oboljele od kancera i ujedno rođendana udruženja, taj aparat biće pušten u rad.

,,Kažu da zdrav čovjek ima 1000 želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi. Da bi se pobjedila bolest potrebna je velika hrabrost i istrajnost. Iz ove bitke mnogi su izašli kao pobjednici i ozdravljenje je moguće. Rak, kod djece, je izliječiv u 75 odsto slučajeva. Zato ne treba tugovati nad sudbinom djece oboljele od raka, već im treba pomoći da to prebrode. Rak se liječi po svjetskim protokolima hemoterapijom, zračenjem i transplatacijom koštane srži (po potrebi )'', naglašavaju u toj NVO.

Iz udruženja poručuju da se nadaju da će, kao prvo Udruženje te vrste u Crnoj Gori, uspjeti da pomognu svoj djeci iz Crne Gore oboljeloj od raka i njihovim porodicama.

Svi ljudi dobre volje spremni da pomognu djeci koja se lijece od maligniteta mogu to učiniti novčanom uplatom na Žiro račun udruženja: 510-71233-32

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније