Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 02. 2014. 14:48 >> 23:03

KUSOVAC PORUČIO

Vlada će biti aktivnija na društvenim mrežama

Vlada Crne Gore planira da na polju društvenih mreža bude aktivnija, rekao je rukovodilac Biroa za odnose sa javnošću Vlade, Srđan Kusovac.

Prema istraživanju Centra za demokratsku tranziciju, koje je sprovedeno od avgusta do oktobra prošle godine, većina državnih institucija nedovoljno koristi društvene mreže kao sredstvo komunikacije sa građanima. Istraživanje je pokazalo da su u tom periodu samo dva ministarstva u Crnoj Gori, za informaciono društvo i telekomunikacije i finansija imala aktivan nalog na tim društvenim mrežama.

Komentrašiću rezultate istraživanja, Kusovac je kazao da je osnovni kanal internet komunikacije Vlade Crne Gore njen portal, koji je, kako je kazao, jedinstven u regionu obzirom na to da su na istoj web platformi i Vlada i identični podportali za sve organe državne uprave.

On je rekao da je u tom smislu Vlada nosilac svih internet aktivnosti organa državne uprave.

“Imajući u vidu ažurnost i jednoobraznost internet portala kao i njegovu sveobuhvatnost (oko tri miliona posjetilaca u prošloj godini) smatramo da je za većinu aktivnosti organa u sastavu Vlade do sada bio zadovoljavajući njen nalog na društvenoj mreži Tviter /Twitter/ koji funkcioniše na crnogorskom i na engleskom jeziku”, rekao je Kusovac agenciji MINA.

Vlada koristi Tviter

On je podsjetio da Vlada koristi Tviter.

“U proteklih nekoliko mjeseci u više navrata smo upravo preko društvene mreže Tviter objavili prve informacije javnosti, čak i zaključke sjednica Vlade, prije nego su zaključci predstavljeni na klasičnoj konferenciji za medije”, kazao je Kusovac.

On je rekao da je više zaključaka „tvitovano“ sa sjednice Vlade, praktično nekoliko sekundi nakon što su usvojeni.

“To je bio slučaj, da pomenem samo posljednje dvije sjednice Vlade, kada smo objavili informaciju o uništenim ostavkama funkcionera, o inicijativi Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, o Agbobudžetu i slično”, ukazao je Kusovac.

Kusovac je rekao da su neke informacije proteklih mjeseci objavljene samo preko društvene mreže Tviter.

“Ima slučajeva da su tako plasirane informacije prihvatili i klasični mediji što nas ohrabruje da nastavimo i unaprijedimo korišćenje društvenih mreža. Sve ovo pokazuje da smo veoma aktivni”, ocijenio je Kusovac.

Pored naloga na društvenoj mreži Tviter, Kusovac je kazao da postoji još i specifičan nalog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija koji se bavi procesom evropskih integracija (korisnički handle: @ME4EUEU4ME).

“Nedavno je aktiviran i Tviter nalog Nacionalnog koordinatora za NATO (korisnički handle: @kaludjerovicnk”, dodao je on.

Kusovac je rekao da u Vladi planiraju da na polju društvenih mreža budu u neposrednoj budućnosti aktivniji.

“Razradili smo plan, sagledali smo i potrebe ali je za realizaciju potrebno najprije organizacionim promjenama osigurati resurse za redovnu aktivnost odnosno stalnu interakciju budući da su društvene mreže u tom pogledu izuzetno zahtjevne”,kazao je on.

Kusovac je rekao da mu je drago da postoji interes i javnosti i medija i nevladinog sektora za tu oblast.

“Vjerujem da ćete uskoro biti svjedoci daljih unapređenja i tog vida komunikacije Vlade Crne Gore”, kazao je on.

Regionalno istraživanje je pokazalo da bolju interakciju sa građanima na društvenim mrežama vode vlade Srbije i Makedonije koje imaju aktivne naloge na obje društvene mreže.

“Kada je riječ o poređenju sa državama regiona podsjećam na jesenje istraživanje Centra za demokratsku tranziciju, dakle iste nevladine organizacije koja je autor i ovog istraživanja, prema kojem je Vlada Crne Gore najtransparentnija vlada u regionu u pogledu praćenih parametara – otvorenosti i interakcije sa građanima”, rekao je Kusovac.

Ne uljuljkuju se bez obzira na pohvale 

On je dodao da se, bez obzira na to priznanje i druge pohvale, Vlada ne “uljuljkuje”.

“U Vladi ima dovoljno sposobnih i stručnih ljudi koji su upoznati sa evropskim i svjetskim trendovima kako u oblasti računarstva i novih tehnologija tako i u komunikaciji sa javnošću”, naveo je Kusovac.

Prema njegovim riječima, u tom smislu izazovi i potreba daljeg unapređenja aktivnosti prepoznati su i na tome se, kako je rekao, radi na nivou Vlade.

“I ovo istraživanje Centra za demokratsku tranziciju, kao ozbiljne nevladine organizacije, biće vjerujem dodatni podstrek za pojedine organe uprave da unaprijede odnose javnošću”, zaključio je Kusovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније