Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 02. 2014. 19:50 >> 19:50

BORAVILI REVIZORI EU

Ivanović: Poboljšati bezbjednost hrane

Posjeta revizora Evropske komisije, za hranu i veterinu, Crnoj Gori bila je prilika da se pokažu konkretni rezultati postignuti u sistemu bezbjednosti hrane i brige o zaštiti zdravlja potrošača, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

 

Revizori EK, odnosno Kancelarije za hranu i veterinu, u posjeti su Crnoj Gori od 21. januara, sa ciljem da utvrde stanje u oblasti bezbjednosti hrane životinjskog porijekla u našoj zemlji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, posjeta je rezultat aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo u saradnji sa Veterinarskom upravom, kako bi se na vrijeme osiguralo da se legislativa u toj oblasti pravilno transponuje u nacionalno zakonodavstvo i kako bi se uočile i, u što kraćem roku, otklonile slabosti u sistemu.

„Iako je važno da usvajamo zakone i regulativu iz Evropske unije, mnogo je važnija primjena. Zato smo ocijenili da je bolje što prije da počnemo saradnju sa FVO, zajednički vidimo koje su to slabe karike našeg sistema bezbjednosti hrane i kako da ih u što kraćem roku ojačamo“, rekao je Ivanović.

On je kazao da je briga o zdravlju građana veoma važna.

„Sjećate se situacije koju smo imali sa aflatoksinom, Q-groznicom, sardinama, krastavcima, sokovima. Posljedice nečinjenja ili neadekvatne preventive su velike i skupe. Zato je potrebno da učinimo sve što možemo da ojačamo sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori“, dodao je Ivanović.

Uslijediće rigoroznije kontrole

Tokom prve posjete Crnoj Gori, eksperti EK sagledali su organizaciju sistema u oblasti bezbjednosti hrane, posebno u dijelu službenih kontrola.

„To praktično znači da će procijeniti dosadašnje aktivnosti Veterinarske uprave u dijelu veterinarskih zdravstvenih kontrola i unaprjeđenja sistema prerade hrane u smislu prilagodjavanja zahtjevima i propisima EU, aktivnosti nadležnih inspektora i procedure rada“, pojašnjeno je iz Ministarstva.

Tim revizora posjetio je klanične objekte, kompanije koje se bave preradom mesa, hladnjače za proizvode životinjskog porijekla i mljekare.

Kako je saopšteno, predstavnici EK su, osim zakonodavnog okvira, obratiti pažnju na izdavanje organizacionu strukturu institucija, procedure davanja odobrenja za rad u pogonima za preradu hrane životinjskog porijekla, provjerili uslova i primjenu pravila higijene u tim objektima.

„Posjeta je bila prilika da se pokažu konkretni rezultati postignuti u sistemu bezbjednosti hrane i brige o zaštiti zdravlja potrošača. Očekujemo izvještaj koji će biti osnov EK da prati napredak Crne Gore u procesu pristupanja“, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, slične, ali sve zahtjevnije kontrole, očekuju Crnu Goru tokom narednih godina.

„I dio su sistematskog praćenja napretka u ovoj oblasti, sve dok institucije i prerađivači ne uspostave standarde EU u ovoj oblasti i dok Crna Gora zatvori pregovore u poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika“, dodao je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније