Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 01. 2014. 08:25 >> 08:43
2

VUKSANOVIĆ NAJAVIO

SNS tuži Vladu, traže 100.000 eura

Srpski nacionalni savjet tužiće Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za 100.000 eura, koliko je prosječno godišnje dobijao za brojne projekte.

"Nakon presude Upravnog suda da je elektorska Skupština Srpskog nacionalnog savjeta SNS održana u skladu sa zakonom, što Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije htjelo da prizna, ova organizacija će tražiti da se vrati novac kojim su finansirani mediji i izdavačka djelatnost", kazao je "Blicu Crna Gora" predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović.

Prema njegovim riječima ustanovljeno je da je rad Ministarstva za ljudska i manjinska prava bio nezakonit, pa su im, kako tvrdi, uskraćena sredstva za redovno funkcionisanje, ali i da sa njihovim projektima apliciraju i dobiju određena sredstva, prosječno oko 100.000 eura godišnje. "Tražićemo da nam se ta sredstva nadoknade od ministarstva", kazao je on.

Vuksanović je pojasnio da se radi se o brojnim projektima čiji cilj je zaštita identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori.

Prije svega za održavanje srpskih medija, srpskog portala, novina, radija, televizije, književne zajednice i književne zadruge Srpskog narodnog vijeća.

"U proteklih pet godina izdali smo oko 160 naslova na srpskom jeziku, na ćiriličnom pismu. Sve te aktivnosti su bile usmjerene na zaštitu jezika, kao jednog od temelja naše kulture", kazao je on. Vuksanović je saopštio da SNS radi bez ičije pomoći, već zahvaljujući apliciranju kroz projekte, a da "na najkonkretniji način" štiti interese Srba.

Pored toga, kako je rekao, na inicijativu i kroz odluke SNS formirane su Matica srpska u Crnoj Gori, naučno društvo "Milutin Milanković", a dodjeljuju stipendije studentima srpskog jezika na Filozofskom fakultetu.

"Pomagali smo Srpsku pravoslavnu crkvu prilozima za obnovu svetinja. Za hram Hristovog Vaskrsenja donirali smo sredstva za kupovinu šest zlatnih krstova. Jedina smo organizacija koja je pratila sve nacionalne praznike srpskog naroda", rekao je između ostalog Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније