Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ива Перовић, РЦГ

27. 12. 2022. 12:40 >> 12:40
1

ĐERGOVIĆ

Hiljadu žena pregledano u okviru projekta "Držimo te za ruku"

I hiljadita žena pregledana je danas u okviru projekta "Držimo te za ruku" - 90 dana besplatnih eho pregleda dojki, kaže organizatorka projekta Milena Đergović.

Đergović napominje da se nada da će do kraja projekta pregledati još 200 žena, tako da će ukupno biti pregledano oko 1.200.

"Ono što mogu da kažem jeste da smo gotovo sigurno kod jedne žene pronašli kancer dojke, međutim, ona nije htjela do kraja da radi nalaze u Crnoj Gori, koje smo mi nudili, već je sopstvenom voljom i željom otišla u Srbiju, da se podvrgne daljim pretragama i eventualnom liječenju. Za sada nemamo potvrđen nijedan kancer zvanično. Moram da kažem, u razgovoru sa relevantnim doktorima iz Crne Gore, statistika pokazuje da je na hiljadu žena osam njih bolesno od kancera dojke", kazala je Đergović.

Ove godine su, dodaje Đergović, napravili veliki korak, a zahvaljuje se građankama i građanima koji su dobro odreagovali na taj projekat.

"Ono što je mene život naučio u posljednjih godinu, da se sve dešava svima. I najljepše i najteže. Najvažnije je da kancer ne boli, baš u onoj fazi kad je izlječiv, tako da nemojte da zaboravite, da ne čekate neki bol. Anketa koju smo sproveli kroz čitav projekat, je pokazala da je mnogo lakše ženama da ne znaju da su bolesne i da tako žive, nego da znaju. Tako one bar misle, a mislim da nijesu ni svjesne šta to znači kad ne bi znale da su bolesne i kasno otkrile da imaju problem", objašnjava Đergović.

Kako ističe Đergović, daće sve od sebe da nastave sa projektom i u pregovorima su, kako bi obezbijedili trajno mjesto za preglede tokom cijele godine.

"I da do tog pregleda dođu najjednostavnijom procedurom, bez većih papirologija, zakazivanja i slično. Prevencija je jako bitna, zato uzmite sudbinu u svoje ruke i pođite na pregled", poručuje Đergović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније