Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2014. 11:28 >> 11:37
2

PROTEST NOVINARA

Zapušenih usta pred Vladu Crne Gore

Dan novinara, 23. januar, imenovan je da bi ga sedma sila slavila, ali novinari u Crnoj Gori iz godine u godinu zadapaju u sve gori položaj. Profesija nam je degradirana, pa razloga za slavlje nema, poručila je predsjednica Sindikata medija Marijana Camović.

Sindikat medija je na današnjoj konferenciji za novinare najavio protestno okupljanje ispred zgrade Vlade Crne Gore, koje će, uz adekvatan performans, biti upriličeno sjutra u 12 sati. Razlog za protest je, kako su istakli, loš položaj novinara u Crnoj Gori.

Član Glavnog odbora Sindikata medija Darko Ivanović kazao je da će novinari na protest doći zapušenih usta. On je pozvao sve građane, naročito one koji se osjećaju slobodnim, te intelektualce, studente i radnike, kao i sve one kojima je stalo do slobode riječi.

"'Na putu ka Evropskoj uniji mediji, nezavisni profesionalci, čine bilo crnogorske demokratije', kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čestitajući nam prošlogodišnji Dan novinara. Od tada do danas tri eksplozivne naprave su bačene na 'bilo crnogorske demokratije' – u julu ispod automobila novinara Uroša Radulovića, u avgustu u dvorište porodične kuće novinara Tufika Softića i krajem decembra ispod prozora glavnog urednika 'Vijesti' Mihaila Jovovića i ugrozila njegov i život kolege Gorana Popovića. Od brojnih verbalnih i fizičkih napada koje su medijski radnici pretrpjeli između dva Dana novinara pomenuću samo posljednji, prebijanje novinarke Lidije Nikčević", podsjetila je Camović.

Ona je naglasila da je treća eksplozivna naprava postavljena na oko 200 metara od zgrade u kojoj živi upravo predsjednik Skupštine.

"Opšte je poznato da rješavanje ni jednog o ovih slučajeva nije ni na pomolu. Predsjednik države Filip Vujanović nas je prošle godine obavezao da 'sačuvamo tradiciju, kulturu i otrgnemo od zaborava našu blistavu prošlost'. Zanima me da li će danas i jednu riječ posvetiti sumornoj sadašnjosti u kojoj i o kojoj pišu novinari u Crnoj Gori. Da li se dostojanstveno može izvještavati o crnogorskoj svakodnevici kada taj rad ne obezbjeđuje podmirenje ni osnovnih životnih potreba", rekla je Camović.

Ona se zapitala i kako se od novinara može očekivati da hrabro pišu o društevnim anomalijama "kada su u svojim redakcijama svedeni na najamnu radnu snagu koju medijima daju na upotrebu agencije za ustupanje zaposlenih".

"Da li se i sami medijski radnici mogu posvetiti svojoj profesiji na način na koji bi to trebalo, kad ne znaju da li će sjutra trebati svom poslodavcu ili će bez objašnjenja biti otpušteni. Sindikat medija od svog osnivanja uporno i redovno ukazuje na sve probleme sa kojima se suočavaju oni u čiju čast je i imenovan 23. januar. On je imenovan da bi smo ga slavili ali iz godine u godinu mi zapadamo u sve gori položaj, naša profesija je na svaki način degradirana tako da razloga za slavlje nema", zaključila je Camović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније