Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

27. 10. 2022. 10:50 >> 12:29
1

PROJEKAT VRIJEDAN 8,5 MILIONA EURA

Dvije nove klinike do proljeća 2024.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, direktorica KCCG Ljiljana Radulović i ambasadorka Delegacije EU Oana Kristina Popa, položili su danas kamen temeljac za izgradnju klinike za infektivne bolesti i klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore.

Obje klinike će biti smještene u jednom objektu, a činiće funkcionalnu cjelinu KCCG.

Radulović je naglasila da KCCG nastavlja da bude okosnica dobrih vijesti u zdravstvu.

"Ono o čemu se dugo govorilo ostvaruje se. Ove dvije klinike u cjelosti finansira EU sa 8,5 miliona eura, na čemu smo veoma zahvalni. Rok za završetak radova je 18 mjeseci, tako da useljenje očekujemo u proljeće 2024. godine. Površina objekta će biti oko 3.400 kvadrata, a ukupna površina na kojem će se nalaziti objekat je 5.000. Objekti će biti opremljeni najsavremenijom opremom i biće više mjesta za bolničko liječene", kazala je Radulović.

Napomenula je da trenutno klinika za dermatovenerologiju ima dvije sobe sa osam postelja, a u novom objektu će imati 32 sobe. Što se tiče infektivne klinike trenutno ima 13 soba sa 20 postelja, a u novom objektu će imati 55 postelja.

Popa je istakla da nas je pandemija naučila da se mora kontinurino ulagati u zdravstveni sistem. Kako je kazala, srećna je da Crna Gora nakon toliko godina gradi nove klinike, a EU to pomože.

"Pristup dobroj zaštiti je nešto što je standard u EU, a čemu teže i građani Crne Gore, i radujemo se što imamo priliku da pomognemo ovom cilju. Ove klinike su samo dio od mnogih projekta koje pomažemo, i od početka pandemije pomogli smo sa 130 miliona eura bespovratnih sredstava zdravstevni sistem ove zemlje, čime smo pomogli unapređenju javnog zdravlja i očuvanju hialjada radnih mjesta", naglasila je Popa.

Premijer Abazović je poručio da vjeruje da je danas postavljanjem ovog kamena temeljca simbolični početak jednog novog doba u Crnoj Gori u kojem ćemo više da ulažemo u zdravstvo, školstvo i infrastrukturu.

Zahvalio se EU, Ministarsvu zdravlja, KCCG, Upravi za javne radove, i najavio izgradnju još jednog zdravstvenog objekta u narenim danima.

Šćekić je kazao da danas ispunjavaju obećanje dato kada se postavio kamen temeljac za kliniku za mentalne bolesti. Napomenuo je da stvaraju pristojne uslove za rad medicinskog osoblja i bolje uslove za liječenje građana.

Zahvalio se EU na donaciji i podršci koju su dobili i kada su kasnili sa pojedinim procedurama, opterećeni problemima iz prošlosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније