Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 01. 2014. 15:17 >> 15:17
3

KALUĐERSKI LAZ

Hodžić: Država zataškava zločin

Potpredsjednik Bošnjačko demokratske zajednice (BDZ) u Crnoj Gori Demir Hodžić ocijenio je da se jedna od karakteristika kontinuiteta loše državne politike da se sandžacki region očisti od Bošnjaka i Albanaca ogleda u nakaradnim presudama crnogorskog “pravosuđa”.

 

On je ocijenio da su u tom smislu donose razne presude “koje umjesto da raskrinkavaju zločin i kazne počinioce, zapravo bivaju jedan od instrumenata da se legalizuje zločin”.

“Najsvježiji primjer takve presude i legalizacije zločina je skorašnja novogodišnja presuda u predmetu Kaluđerski laz, gdje su osumnjičeni za zločin pušteni na slobodu, a porodice žrtava jos jednom ostale razočarane u pravni sistem Crne Gore. Iako pojmovi ‘legalno’ i ‘zločin’ ne idu jedan uz drugi, aktuelni ‘pravosudni’ pipcipi vlasti u Crnoj Gori na ovaj način legalizuju zločin i poručuju  da svako ko ubuduće bude činio zločine nad Bošnjacima i Albancima može dobiti po nekoliko mjeseci zatvora i to samo dok traje proces da borave u pritvoru, ali će ih onda uz sve počasti za Novu godinu pustiti na slobodu, a porodicama žrtava baciti rukavice u lice sa čestitkom za Novu godinu”, rekao je Hodžić.

Pored toga što je nakaradna, presuda u predmetu Kaluđerski laz je, kako je rekao, i podmukla, jer dolazi na zadnji dan kalendarske godine kad se malo ko interesuje za bilo kakvu presudu.

“A posebno za crnogorsko javno mjenje presudu povodom ubijanja tamo nekakvih Albanaca, kao da su Albanske i Bošnjacke žrtve manje vrijedne od drugih i kao da su pale sa neke još neotkrivene planete, pa ne pripadaju ovom podneblju, ali ciljano donesenu presudu jer se u tom periodu godine niko ne interesuje  za presude već za to gdje će se proslaviti Nova godina i pobjeći od problema svakodnevice. Presudom  su porodice žrtava očekivale i tračak pravde od Djeda Mraza koji je o ovom slučaju predstavlja crnogorsko ‘pravosuđe’ koje je trebalo donijeti poklone u smislu kazni za počinioce ovog gnusnog zločina, a porodicama unijeti u srca satisfakciju da je makar nesto urađeno za njihove najmilije”, poručio je Hodžić.

Kao što je, kako je rekao “pijanica Djeda Mraz sam po sebi besmislen, tako je i crnogorsko pravosuđe postalo besmisleno donoseći oslobađajuću presudu za optužene u ovom predmetu”.

“Tako da je sasvim jasno da je objavljivanjem presude u ovom periodu godine crnogorsko pravosuđe poslalo poruku nezainteresovanosti i težnju da zataška zločin. Ovakva presuda nije prva po redu, slično je bilo i sa raznim predmetima poput deportacija BiH izbjeglica, Bukovice, Štrpci...”, smatra, između ostalog, Hodžić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније