Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

13. 09. 2022. 08:44 >> 09:08
1

DELIJA

Od osam ugovorenih brakova, samo tri krivične prijave

Od osam ugovorenih brakova koji su sklopljeni od početka godine samo u tri slučaja pokrenute su prijave sa osnovanom sumnjom da ima elemenata krivičnog djela trgovine ljudima, kazala je Fana Delija iz Centra za romske inicijative. Ona je ukazala na problem krivičnog zakona koji se odnosi na trgovinu ljudima, a koji ne definiše jasno problem ugovorenih brakova. Jedini izlaz je, ističe Delija, izgradnja skloništa sa programom reintegracije žrtava, kao i adekvatna reakcija da državnih institucija.

Od početka godine sklopljeno je osam maloljetničkih, ugovorenih brakova, a od 2011. godine čak 120.

“Ove godine sklopljeno je sam ugovorenih brakova od kojih su tri odbačena, odnosno zaključeno je da nema elemenata krivičnog djela, dok su dva slučaju još na razmatranju. Za tri slučaja su pokrenute krivične prijave sa osnovanom sumnjom da ima elemenata krivičnog djela trgovine ljudima”, kazala je Delija u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Ona već očekuje da će i ta tri slučaja biti odbačena na sudu zbog nedostatka dokaza.

“Ono što je zabrinjavajuće je da mi u kontinuitetu ukazujemo na problem krivičnog zakona koji se odnosi na trgovinu ljudima, jer nemamo jasnu definiciju trgovine njudima koja se tiče sklapanja nedozvoljenog braka. U praksi se sama definicija na različite načine tumači”, kazala je ona.

Ukazala je i da zabrinjava to da se tužilac u jednom slučaju od prije dva mjeseca izjasnio da nema elemenata krivičnog djela iako su roditelji sa obje strane kazali da su ugovorili brak i da su dali novac u iznosu od dvije hiljade.

“Tužilac se tako izjasnio iako su predstavnice Centra za socijalni rad smjestile žrtvu na sigurno. Sada je problem jer roditelji pokreću prijave protiv službenika jer su smjestili žrtvu na bezbjedno, a što je takođe žalosno, imamo advokate koji brane te počinioce”, kazala je ona.

Ističe da su roditelji kazali da je riječ o vjeridbi što je bila olakšavajuća okolnost na suđenju.

“Mi ne možemo da prihvatimo takvu vrstu vjeridbe da djevojčica do 18 godina neće zasnivati brak. Na ovaj način šaljemo poruku da djevojčica sa 13, 14, 15 godina može da zasniva vjeridbu i postane rob u sopstvenoj kući i da joj se uskrađuje pravo na obrazovanje i budućnost”, istakla je Delija. 

Jedini izlaz je, ističe Delija, izgradnja skloništa sa programom reintegracije žrtava, kao i adekvatna reakcija da državnih institucija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније