Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 04. 2022. 10:50 >> 10:53

U SRIJEDU U KIC-U

Donatorsko veče za izgradnju skoništa za žrtve dječjih ugovorenih brakova

Humanitarno donatorsko veče "Produži moje djetinjstvo i doniraj", za prikupljanje sredstava za izgradnju prvog nacionalnog specijalizovanog servisa za žrtve dječjeg ugovorenog braka u Crnoj Gori, biće održano u u Velikoj sali KIC "Budo Tomović" u srijedu 20. aprila od 18 sati.

Prvu nacionalnu kampanju organizuju Centar za romske inicijative u saradnji sa KIC "Budo Tomović", na na donatorskoj večeri učestvuju regionalna pop zvijezda Bojan Marović koji je i zaštitno lice kampanje, Ismail Delija – pobjednik Pinkovih zvjezda 2017. godine, KIC pop hor, Folklorni ansambl KIC-a i volonteri/ke Centra za romske inicijative sa Forum teatrom na temu dječji ugovoreni brakovi.

Kako napominju u KIC-u, govornici/e donatorske večeri su Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative, pjevač Bojan Marović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj, predsjednik Savjetodavnog odbora Centra za romske inicijative Slavko Milić i Snežana Burzan Vuksanović, direktorica KIC-a.

"Podsjetimo da je Centar za romske inicijative (CRI) od 2011. godine registrovao 112 slučajeva dječjeg nedozvoljenog, ugovorenog braka starosne dobi od 11 do 16 godina u Crnoj Gori. Kao posljedicu toga imamo da djeca rađaju djecu, djevojčicama se otima njihovo djetinstvo, narušava se njihovo zdravstveno stanje, prekida osnovno obrazovanje, bezbrižan razvoj. Zabrinjavajući su podaci da više od 72 % djevojčica iz romske i egipćanske zajednice zasniva dječji brak prije punoljetsva, a 50 % djevojčica ne odlučuje kada će zasnovati brak i za koga će se udati. U Crnoj Gori ne postoji sklonište koje će zbrinuti djevojčice i raditi na njihovoj sigurnosti, bezbjednosti i reintegraciji", navode u saopštenju.

Poručuju da se nadaju da će javnost i mediji prepoznati značaj navedene kampanje i dati svoj doprinos.

Kako dodaju, ukoliko neko ne može da prisustvuje početku kampanje, a želi da donira sredstva za izgradnju skloništa, to možete učiniti uplatom na žiro-račun 510-92938-04 u CKB banci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније