Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

25. 07. 2022. 12:39 >> 12:36

POTPISALI MEMORANDUM

Romski savjet i CKM afirmisaće romsko nasljeđe u CG

Romski savjet i Crnogorska kulturna mreža (CKM) potpisali su Memorandum o saradnji s ciljem da, kako su saopštili, zajedničkim projektima afirmišu nasljeđe romske zajednice u Crnoj Gori.

"Romski savjet kao krovna institucija ima za primarni cilj saradnju sa civilnim sektorom. Povodom burne reakcije javnosti koju je izazvala akcija CKM - Crna Gora bez podjela, i javnog priznanja i izvinjenja od njihove strane, nakon konstantnog dijaloga od tog događaja zajednički smo ustanovili da udruženim snagama možemo doprinjeti kvalitetnijem predstavljaju romskog kulturnog nasljeđa", saopštio je Romski savjet.

U tom cilju su, kako su istakli, odlučili da potpišu memorandum o saradnji kojim će u datim oblastima zajednički raditi na projektima koji afirmišu kulturno nasljeđe romske zajednice u Crnoj Gori.

"Tokom razgovora koji je održan u našim prostorijama sa predstavnicima CKM-a zajednički smo konstantovali da bi Crna Gora bila srećna država kada bi propust CKM bio jedini problem sa kojim se susrijeće romska zajednica. Mi u Romskom savjetu smo zahvali CKM-u što su kroz programe posvećene obilježavanjima dana nezavisnosti i državnosti uključivali predstavnike romske nacionalnosti. I ovu kampanju koja je izazvala negodovanje javnosti mi iz Romskog savjeta smo shvatili najbolje namjere CKM-a da i Romi učestvuju u ovoj akciji", navode u saopštenju.

U Romskom savjetu su, kako su istakli, zadovoljni što je u javnom obrazloženje svog propusta CKM saopštio da su Rome željeli da predstave kao ljude, a ne kao radnike.

"Romski savjet ne bi želio da se ovaj incident politizuje u negativne svrhe I političke kampanje. Romski savjet želi da poboljša stanje romske zajednice u Crnoj Gori i samim tim prihvati grešku CKM-a, jer svakako ko radi, taj i griješi", navodi se u saopštenju.

Zajedno su, ističe se, konstantovali da u najkraćem roku mora biti formiran folklorni ansambl, koji će predstavljati autentične koreografije romskih igara. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније