Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

15. 04. 2022. 20:07 >> 20:52
1

RAONIĆ I MIĆUNOVIĆ SE OGLASILI POVODOM SMJENE

Razriješen urednik spoljno-političke redakcije TVCG

Povodom smjene urednika spoljno-političke redakcije TVCG Vladana Mićunovića oglasili su se generalni direktor RTCG Boris Raonić i dosadašnji urednik Vladan Mićunović.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić oglasio se povodom smjene urednika spoljno-političke redakcije TVCG Vladana Mićunovića. Saopštenje prenosimo integralno:

Nakon današnjeg obraćanja javnosti g-dina Vladana Mićunovića, želio bih ukazati na par činjenica koje su vezane za njegov radni angažman:
 
- G-din Mićunović je smijenjen u redovnoj proceduri, njemu poznatoj, ne kao moja odluka, već, na osnovu hijerarhijski definisanih procedura, istih onih koje je on sprovodio dok je bio rukovodilac.
 
- Inicijativa je pokrenuta zbog njegovog radnog učinka i evidencije o prisustvu na radnom mjestu.
 
- Svi detalji po tom pitanju mogu po potrebi biti dostavljeni zainteresovanoj javnosti. Za urednika su neprihvatljivi u svakom ozbiljnom mediju.
 
- Proces reformi Javnog servisa, nakon decenija zagrljaja raznih partijskih i klanovskih interesa biće bolan i dugotrajan, i toga smo svjesni u rukovodstvu i novom uredništvu. Ovo nije ni prvi, a neće biti ni posljednji slučaj još jednog od kadrova koji misle da svoj prethodni profesionalni staž treba da posluži kao alibi neispunjavanju radnih obaveza. Mi smo Javni servis, i finansiramo se iz budžeta i shodno tome svi moramo imati isti stepen odgovornosti prema tom budžetu.
 
Dakle, to su činjenice. Svjestan sam da u onom dijelu crnogorskog društva kojim dominiraju “zaslužni kadrovi” postoji osjećaj da se radne obaveze i radni učinak zamaskiraju velikim nacionalnim pričama i diskriminacijom po bilo kom od popularnih osnova. Međutim, ovdje je učinjen i dodatni napor, pa se odluka rukovodstva o smjenjivanju jedne zaposlene osobe zbog radnog učinka – smješta u kontekst navodne politike Javnog servisa kojom se relativizuje agresija na Ukrajinu, a čemu je izgleda na braniku bio g-din Mićunović.
 
Gospodin govori o tome da ga malteretiram, a samo smo se jednom čuli telefonom, pokušava da nametne da smo koristili termine koje Javni servis nikada nije koristio, spominje da uredništvo nije imalo primjedbe na njegov rad, što su stvari na koje je teško odgovoriti poštujući kolegijalne odnose i poštovanje prema godinama, već ga ostaviti svojoj savjesti.

Mićunović: Uradio je sve da me natjera da odem iz Javnog servisa

Vladan Mićunović, nakon što je smijenjen sa mjesta urednika Redakcije za spoljnu politiku Televizije Crne Gore, u izjavi za medije je kazao da je Raonić za minulih osam mjeseci, iz samo njemu znanih razloga, činio sve da ga natjera da ode iz Javnog servisa.

Navodi da su odlukom o njegovoj smjeni "iznenađeni čak i Raonićevi najbliži saradnici". Kaže i da je o odluci saznao od službenika arhive "koji mi je saopštio da je stigla ponuda za moj novi radni raspored".

"Boris Raonić je i ovoga puta zloupotrijebio i prekršio sistem rukovođenja i funkcionisanja u Javnom servisu, ignorišući činjenicu da uredništvo, a ni javnost nijesu imali nikakvih primjedbi na rad novinara Redakcije za spoljnu politiku TVCG. U to sam se i lično uvjerio u više razgovora sa članovima uredničkog kolegijuma. Napominjem da ova redakcija nije učestvovala u planiranju i realizaciji nekih drugih spoljnopolitičkih sadržaja pa samim tim ne može biti ni odgovorna", tvrdi Mićunović.

On je siguran da bi jedan od ključnih razloga njegove smjene "moglo biti i Raonićevo izvršavanje naloga ovdašnjih nacionalista, njegove ideološke 'braće i sestara', koji su ga sumnjivo izgurali na funkciju generalnog direktora RTCG".

"Redakcija za spoljnu politiku TVCG rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu - suverenu i nezavisnu državu - od početka do danas naziva pravim imenom (a ne “specijalnom operacijom” ili “eskalacijom dešavanja u Ukrajini”), što je suprotno Raonićevoj anketi/pitanju građanima “podržavate li sankcije Rusiji” i spornom rezultatu koji određene strukture koriste za prorusko propagandističko djelovanje", poručuje Mićunović.

Ističe da sve navedeno ukazuje na "frustrirano, intelektualno i profesionalno inferiorno ponašanje, sa očigledno ozbiljnim manjkom moralnih skrupula".

"U najkraćem, na osobu nedoraslu da upravlja velikim sistemom kao što je Javni servis. Odgovornost za strahovladu i iživljavanje Borisa Raonića prema časnim profesionalcima u RTCG - čiju karijeru i kredibilitet ničim ne može dovesti u pitanje i koji su za njega nedostižni - snose i brojni čestitari koji su svojevremno oduševljeno pozdravili njegov izbor za direktora RTCG, kao i neki drugi njegovi podržavaoci, inače akteri zajedničkih poslovnih kombinacija", zaključuje Mićunović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније