Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 12. 2013. 10:29 >> 11:07
2

CKM O BUDŽETU

NVO nenamjenski troše novac

Crnogorska kulturna mreža pozvala je Vladu Crne Gore da ukine u budžetu za 2014. godinu stavku koja se odnosi na raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću NVO organizacijama, jer se, kako navode u CKM-u, novac troši nenamjenski, a projekti koji se podržavaju ne daju ni približno očekivane rezultate. Predlažu Vladi da sredstva predviđena za tu namjenu usmjeri za izgradnju sportskih poligona širom Crne Gore.

"Svjedoci smo da se iz državnog budžeta za ovu namjenu izdvajaju milionska sredstva koja služe za poboljšanje imovinskih kartona članova komisije i rukovodilaca pojedinih NVO organizacija, koje od svake raspodjele dobijaju značajna materijalna sredstva, o čijem se utrošku ne vodi monitoring", poručuju iz CKM-a.

Navode da su svaku raspodjelu do sada obiježile međusobne optužbe unutar NVO sektora i ostavke članova komisija.

"Veći dio novca se opredijeli za osobe sa invaliditetom, a taj novac ne pomogne u poboljšanju njihovog statusa u društvu, već završi u privatnim džepovima ljudi koji vode organizacije i čiji projekti, iako njihova realizacija i efekti nijesu vidljivi, od svake raspodjele budu podržani", poručuju iz CKM-a.

Veliku krivicu za nenamjensko trošenje novca, kako navode u CKM-u, snosi Ministarstvo finasija, koje, kako smatraju, nema kapaciteta da sprovede raspodjelu na način kako je to zakonom propisano.

"Iako je već odavno istekao rok za objavljivanje rezultata raspodjele za konkurs za 2013. godinu, rezultati još nijesu objavljeni iz razloga što se ponovo spremaju malverzacije i krađa novca koju partnerski sprovode članovi komisije iz NVO sektora i članovi komisije iz državne uprave", navodi se u saopštenju CKM-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније