Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

01. 12. 2021. 10:46 >> 16:39

MIRANOVIĆ

Smjena nezakonita i proizvod političkog revanšizma

Smijenjena direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović kaže da je pokrenula pitanje zaštite prava pred nadležnim sudom, jer je kako dodaje, odluka o njenoj smjeni nezakonita i proizvod političkog revanšizma.

Miranović je u reagovanju, na jučarašnje odgovore na poslanička pitanja ministarke prosvjete Vesne Bratić, poručila da je funkciju direktorice obavljala savjesno.

“Kategorično odbacujem sve izrečene neistine, odgovorno tvrdeći da sam funkciju direktorice NMCG obavljala u skladu sa važećim zakonima Crne Gore, a povjerene zadatke izvršavala uspješno i transparentno, vodeći računa o zaštiti i unaprijedjenju kulturne baštine i umjetnosti Crne Gore”, navela je Miranović.

Ona kaže i da je problem što je jedna od onih koji ne prihvataju vrijednosne stavove ministarke Bratić.

“Kao što je isključivo odgovorna za trenutne probleme u radu NMCG, uključujuci problem grijanja, a time i adekvatne zaštite i očuvanja kulturno-umjetničkog i istorijskog blaga pohranjenog u muzejima NMCG, tako je pomenuta ministarka odgovorna za urušavanje svekolike crnogorske kulture i umjetnosti i svega što se tiče crnogorskog identiteta”, poručila je Miranović.

Miranović ističe i da ministarka Bratić je od dana imenovanja do 30. novembra 2021.godine nije posjetila Narodni muzej, ni kao Ministarka, ni kao aktuelna direktorica.

Miranović ističe i da Bratić nije odgovorila ni na jedno njeno obraćanje, ni zvanične dopise ustanove, čime je, kako dodaje, permanentno i u kontinuitetu produkovala štetu Narodnom muzeju Crne Gore.

“Posebnu pažnju izaziva njena izjava da je Narodni muzej sada u njenim “sigurnim rukama”. Zaista je teško zamisliti da o kulturnim ustanovama, crnogorskoj kulturi i umjetnosti, kulturnoj baštini i identitetski krucijalnim pitanjima Crne Gore sada brine osoba koja negira postojanje crnogorske nacije, države, crkve i crnogorskog jezika, koja svakodnevno djeluje kao rušiteljka svega crnogorskog”, navodi Miranović.

Ona javno pita ministarku Bratić:

“Ko će sada biti razriješen dužnosti ili podnijeti ostavku s obzirom na to da više nije u pitanju samo “neadekvatna zaštita” Ikone Bogorodice Filermose, već svekolikog kulturnog blaga Crne Gore pohranjenog u Narodnom muzeju Crne Gore koje suštinski i identitetski svjedoči o njenom kontinualnom postojanju i trajanju?”, zaključila je Miranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније