Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

17. 11. 2021. 09:25 >> 09:38
1

KOTUROVIĆ

Omogućiti vantjelesnu oplodnju doniranim jajnim ćelijama

Neplodnost je sve učestalija kako u Crnoj Gori tako i u svijetu a neplodnost je zajednički problem i muškaraca i žena, kazala je subspecijalistkinja inferiliteta i steriliteta na Odjeljenju za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo Prvi" na Cetinju Zdenka Koturović. Ističe da na klinikama u Crnoj Gori postoji mogućnost da se pomogne pacijentima koji imaju očuvanu reproduktivnu sposobnost. Ipak, kako dodaje, treba ići ka izmjenama zakona u toj oblasti i omogućiti vantjelesnu oplodnju donacijom jajnih ćelija u našoj zemlji.

Neplodnost je sve učestalija kako u Crnoj Gori tako i u svijetu. Subspecijalistkinja inferiliteta i steriliteta na Odjeljenju za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo Prvi" na Cetinju Zdenka Koturović kaže da iz prakse možemo reći da je neplodnost zajednički problem i muškaraca i žena.

"17% parova ima problem sa neplodnošću. 30% muškaraca ima problema, 30% žene, 30% su zajednički razlozi i 10% je pacijenata kod kojih postoji infertilitet nepoznatog uzroka", kazala je Koturović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Dodaje da su brojni razlozi za izostanak trudnoće.

"Neki od razloga kod muškaraca su infekcija, trauma, endokrinološki poremećaji, virusne infekcije. Kod žena uzrici mogu biti različiti endokrinološki poremećaji, infekcije, neka benigna stanja. Sve to može da utiče na reproduktivnu sposobnost", kaže Koturović ali dodaje da na neplodnost može uticati i način života.

"Sve loše navike koje imaju pacijenti: zloupotreba duvanskog dima, konzumiranje alkohola, narkotika, prekomjerna tjelesna težina, slaba fizička akivnost i smanjena tjelesna težina mogu uticati na smanjenu fertilnost", dodaje Koturović.

Kazala je i da je 70% pacijentkinja koje se liječe od infertiliteta starije od 35 godina.

"Svaki par u slučaju izostanka trudoće nakon godinu dana treba da se obrate nekom ko se bavi infertilitetom do 35-te godine starosti, nakon 35-te godine nakon 6 mjeseci a nakon 40-te godine odmah to se odnosi na pacijentkinje koje imaju neki sistemski problem", kazala je Koturović.

Ističe da na klinikama u Crnoj Gori postoji mogućnost da se pomogne pacijentima koji imaju očuvanu reproduktivnu sposobnost. Tri pokušaja vantjelesne oplodnje su besplatna dok aktuelni zakon ne podržava donore.

"Oplodnja donacijom jajnih ćelija se po važećem zakonu u Crnoj Gori ne može izvoditi. U predlogu novog zakona predviđen je i ovakav vid liječenja. Novim zakonom bi se omogućila i donacija u Crnoj Gori što bi u mnogo olakšalo pacijentima. Izmjena zakona o donacijama bila bi ohrabrujuća i treba djelovati u tom pravcu", zaključila je Koturović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније