Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

02. 11. 2021. 22:12 >> 22:22

RADI PROCJENE UTICAJA

Uspostaviti sistem praćenja diplomaca srednjih stručnih škola

Međunarodna organizacija rada (MOR) predložila je uspostavljanje sistema praćenja diplomaca, kako bi procjenili uticaj stručnog obrazovanja u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kancelarije MOR-a, svake godine dvije trećine učenika srednjih škola u Crnoj Gori bira stručno obrazovanje prilikom upisa srednje škole.

Iz MOR-a su naveli da je i dalje nepoznanica šta se dešava sa učenicima nakon diplomiranja, da li nalaze posao u struci, da li se prijavljuju na Zavod za zapošljavanje ili nastavljaju sa univerzitetskim obrazovanjem.

“Kako bi podržali kreatore politika da dođu do odgovora na ta pitanja MOR je sprovela studiju na tu temu i izradila predlog praćenja diplomaca iz stručnog obrazovanja u Crnoj Gori koji se zasniva na administrativnim podacima”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je studija predstavljena na radionici koja je održana 22. oktobra u organizaciji MOR-a, uz učešće predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Centra za stručno obrazovanje, Uprave prihoda i carina, Zavoda za zapošljavanje, Monstata i Univerziteta Crne Gore.

Ističe se da su svi učesnici dali dragocjen doprinos diskusiji iz perspektive svoje djelatnosti i usaglasili naredne faze u implementaciji Sistema praćenja diplomaca.

Iz MOR-a su pojasnili da studija analizira najbolje prakse u Evropi i predlaže jedan model koji uvodi Sistem praćenja diplomaca korak po korak, uz navođenje uloga i odgovornosti svake od institucija.

Kako je saopšteno, iako je bilo sporadičnih pokušaja da se prate učenici iz stručnog i visokog obrazovanja korišćenjem anketiranja kako bi se došlo do kvalitativnih podataka, odziv ispitanika nije pružio rezultate koji bi bili podrška kreiranju politika na osnovu dokaza.

“Iz tog razloga studija MOR-a predlaže uspostavljanje sveobuhvatnog Sistema praćenja diplomaca koji kombinuje kvalitativne ankete sa kvantitativnim podacima o obrazovanju, porezima i zapošljavanju, a sve u cilju potpunog uvida u ishode zapošljavanja i obrazovanja diplomaca iz stručnog obrazovanja na duži rok”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da se najvažnije preporuke sa radionice odnose na osnivanje međuinstitucionalne Koordinacione grupe i definisanje uloga i odgovornosti, sprovođenje pilot istraživanja praćenja manjih grupa diplomaca iz stručnog obrazovanja sljedeće godine.

Preporučeno je da se pilot istraživanje praćenja manjih grupa diplomaca iz stručnog obrazovanja sljedeće godine sprovodi u dva sektora, učenici trogodišnjih programa koji su u dualnom naspram onih koji su u školskom obliku, kao i učenika u četvorogodišnjim programima, tako što će se kombinovati administrativni podaci sa onima iz anketiranja.

Dodaje se da je treća najvažnija preporuka izrada Metodologije prikupljanja i obrade podataka diplomaca iz stručnog obrazovanja u prvoj polovini sljedeće godine.

Iz MOR-a su kazali da će sama studija i mapa puta biti objavljena krajem ove godine i da će biti dostupna svima na internetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније