Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 11. 2013. 14:15 >> 19:58
5

DELTENRE ĐUKANOVIĆU

Povećajte izdvajanje za Javni servis

Generalna direktorka Evropske radio-difuzne unije, Ingrid Deltenre pozvala je premijera Mila Đukanovića da iskoristi autoritet kako bi se usvojio dogovoreni model finansiranja Javnog servisa po kojem bi se za RTCG naredne godine izdvajalo 1,2 odsto od ukupnog prihoda, od poreza i doprinosa. Pismo prenosimo integralno.

"Pišem Vam u vezi s finansiranjem nacionalnog Javnog servisa, koji je bitan član Evropske Radiodifuzne Unije. Koliko sam shvatila, Vlada Crne Gore ima namjeru da odbaci dogovor postignut prošlog mjeseca, po kome bi se za finansiranje RTCG izdvajalo 1,2 odsto iz ukupnih budžetskih prihoda u Crnoj Gori, umjesto iz operativnih budžetskih prihoda.

Odustajanje od tog dogovora biće veliki udarac za emitera koji, posljednje tri godine, naporno radi kad je riječ o racionalizaciji, modernizaciji i poboljšanju kvaliteta. Sve se navedene aktivnosti dijelom sprovode kroz strateško - konsultantsku i drugu pomoć koju pruža EBU, a u posljednje vrijeme i kroz EBU akcioni plan, koji je finansijski podržala Evropska Komisija.

Čak i u slučaju poštovanja dogovora s ministrom finansija Radojem Žugićem, u vezi s izmjenom Zakona, koju je podržao i ministar kulture Branislav Mićunović, RTCG bi i dalje imao najniži prihod od svih Javnih servisa u Evropi. Ipak i tako nizak,ali pouzdan i stalan prihod, bio bi dovoljan  za održavanje RTCG, kao i za povećanje proizvodnje programa i nastavak  digitalizacije.

Kao generalna direktorka EBU, prilikom susreta s Vašim potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, saopštila sam da je 1,2 odsto od operativnog budžeta zemlje, nedovoljno da RTCG ispuni obaveze prema građanima.

Odustajanje od planova za povećanje prihoda RTCG od 1,2 odsto od ukupnog budžeta, bila bi posljednja kap u prepunoj čaši za emitera čiji su rezultati pohvaljeni u nedavnom izvještaju Evropske Komisije o napretku Crne Gore. Novopredloženi model finasiranja - 1,2 odsto od ukupnog prihoda, od poreza i doprinosa, u predstojećoj godini bila bi prihvatljiva i održiva solucija.

Ukratko, molim Vas da upotrijebite svoj autoritet, kako bi se ispoštovao dogovoreni model finansiranja RTCG-a, u periodu kada je neophodno imati jak Javni servis na putu evropskih integracija", kaže se na kraju pisma generalne direktorke EBU-a Ingrid Deltenre, upućenog premijeru Milu Đukanoviću.

Adnan Prekić, Televizija Crne Gore

 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније