Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vijesti.me/Pobjeda [ M.L.B. ]

23. 08. 2021. 16:42 >> 20:26
4

KRIVOKAPIĆ

"Vrijeme da svi stanu u red odgovornosti"

Ako se napadi na novinare ne kažnjavaju, onda će da se ponavljaju i ta nekažnjivost koja je karakeristika Crne Gore mora da bude dovedena do poznanija prava, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas posjetio Televiziju Vijesti, povodom jučerašnjeg incidenta na Cetinju tokom protesta protiv ustoličenje mitropolita Joanikija zakazanom za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

Tada je grupa mladića ometala uključenje u Vijesti u 12 sati, a novinarki i kamermanu, Ljubici Milećević i Dragu Matoviću su uz uvrede poručili da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su dirali i kameru.

Krivokapić je "Vijestima" rekao da se nada da će ovaj slučaj da pokaže da su na pogrešnom putu oni koji smatraju da je to mjera Crne Gore.

Ako nešto ne prijavite, znači nešto skrivate

Krivokapić je kazao i da skup na Cetinju nije bio prijavljen, ali ga je ipak neko organizovao i vrijeme je, kako kaže, da svi stanu u red odgovornosti.

Krivokapić je "Vijestima" rekao da se u posljednje vrijeme sve to tretira kao spontano okupljanje, ali, kako dodaje, ne može spontano da se okupi četiri hiljade ljudi.

"Zna se da sve to i košta i treba ući u čitav sistem koji govori o tome da je neko ipak organizator, da je taj organizator to organizovao na način da bi podstakao incidente", rekao je Krivokapić tokom posjete redakciji TV Vijesti, a povodom incidenta na Cetinju kada su novinarka i kamerman sprečavani da rade.

Krivokapić je rekao da skup koji je organizovan juče nije bio niti prijavljen, niti se zna ko je organizator i vrijeme je da svi, kako dodaje, stanu u red odgovornosti.

"Jer ako vi nešto ne želite da prijavite, znači nešto sakrivate. Da se ne bi krili, stanite odgovorno iza toga ko je organizator, kakva skup se očekuje i sve ono što je zakonom definisano. Znam da je Cetinje jedan od mojih omiljenih gradova, da su Cetinjani predivni ljudi i da ovo nije slika Cetinja nego samo određene grupacije, koja štiti stečeni kapital kriminalne organizacije koja ima direktan upliv u šverc koji je karakterisao Crnu Goru", kazao je Krivokapić.

Dodao je da postoje i oni koji politički i ideološki žele nešto drugačije i to je pravo koje mogu da iskažu bilo gdje i bilo kada.

"Smatramo da je prevencija jedini način da Crnu Goru učinimo drugačijom da djelujemo preventivno i bez sile", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost danas analiziralo bezbjednosnu situaciju u državi i poseban akcenat je stavljen na najavljena okupljanja povodom ustoličenja mitroplita.

"Svi znamo da je u Crnoj Gori sloboda vjeroispovijesti zagarantovana i Ustavom i da je Mitropolija crnogorsko-primorska kanonska crkva u Crnoj Gori da li to neko tako doživljava ili ne to govori o njegovom znanju ili neznanju, ali takav jedan događaj koji se dešava jednom u četvrt vijeka najčešće treba da ukaže da hrišćanska ljubav i ono što je najvažnije, poštovanje jedni drugih preovlada.

Na pitanje da li će biti okupljanja 5. septembra i ima li uslova da taj skup bude bezbjedan, odgovorio je da su analizirali situaciju i imaju jasan stav po tom pitanju da sve što se dešava treba obezbijediti u granicama mogućnostima koje su tom trenutku aktuelne.

"Mi smo se opredijelili da na današnjoj sjednici samo izvršimo analizu i potencijalne mogućnosti vezano za taj divni događaj prilikom ustoličenja mitroplita, da ćemo situaciju pratiti, da će se najvjerovatnije na sljedećoj sjednici Vijeća donijeti prava odluka. Crkva je ta koja uvijek treba da iskazuje odnos prema svim hrišćanima, nezavisno od toga kako se ko nacionalno izjašnjava, jer je crkva iznad svih naših nacionalnih podjela koje su učinjele da mi danas jedni sa drugima i kao braća najčešće ne pričamo. Braća treba da se pomire, pomirenje, mir i tolerancija su nešto što nema cijenu", poručio je Krivokapić. On je rekao da još nije definisano kada će biti održana sljedeća sjednica Vijeća, ali sigurno će biti prije događaja na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније