Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business

17. 07. 2021. 17:18 >> 17:19
2

ZELENIKA

Obilježili 120 godina od dolaska prvog voza u Herceg Novi

U Zelenici je svečano obilježeno 120 godina od dolaska prvog voza u Herceg Novi, što ujedno predstavlja i momenat uspostavljanja željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori.

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da je tim povodom u petak upriličeno svečano otvaranje Vagona, mjesta koje čuva sjećanje na željeznicu u Boki i predstavlja dopunu turističkoj ponudi grada.

Na renoviranju vagona, infrastrukturnoj pripremi njegove nove lokacije i finalne destinacije u Zelenici, radili su nevladina organizacija Sinergija i vlasnik vagona i član Udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva, Josip Veber, u saradnji sa Opštinom.

Predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi, Ivan Otović, koji je i svečano otvorio Vagon, kazao je da je prije tačno 120 godina ušao prvi svečano ukrašeni voz sa visokim austrougarskim zvaničnicima, koje su mještani dočekali sa oduševljenjem.

Željeznica je donijela ekonomski i društveni napredak, podstakla razvoj turizma i povezala Boku sa Sarajevom, Budimpeštom, Bečom i cijelom razvijenom Evropom toga vremena.

“Ovaj projekat se sjajno uklopio u plan lokalne uprave da revitalizuje, očuva i oživi željeznički tunel između Zelenike i Meljina. Na tačno 50 godina od kada je zadnji voz otišao iz Boke, otvorili smo pješačku stazu kroz tunel. Na jubilej 120 godina od ulaska prvog voza otvaramo Vagon”, kazao je Otović.

Željeznički vagon, koji je skoro dvije decenije stajao i propadao ispred Instituta “Simo Milošević” u Igalu, pored spomenične dobio je i jednu novu namjenu. Projekat rehabilitacije vagona, dug skoro sedam godina, konačno je doživio svoju potpunu realizaciju.

“Pored spomeničke funkcije, vagon je sada prvi put dobio i odgovarajuću namjenu. To je značajno iz više razloga – garantuje njegovo redovno održavanje, doprinosi turističkoj ponudi grada, ali i zbog toga što će sa ovog mjesta nastaviti da se živo priča i pamti istorija željeznice u Novom i Boki”, poručio je Otović.

Zelenika je bila početna stanica pruge koja je spajala Herceg Novi sa Sarajevom, ali i sa Titogradom, pa stoga ima i istorijsku dimenziju.

Lokacija na kojoj je sada Vagon nalazi se uz nekadašnju prugu, nedaleko od nekadašnjeg željezničkog tunela.

Veber je rekao da je veliki broj ljudi pomogao da se taj projekat realizuje.

„Nećemo se zaustaviti na ovome. Ovo je samo početak jedne lijepe priče, ne samo u smislu vagona kao spomenika tehničke kulture koji je zaštićen, prvog i jedinog u Crnoj Gori. Ovo će biti početak pješačke staze koja će nas podsjećati na vrijeme kada su ovdje prolazili vozovi“, poručio je Veber.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније