Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

02. 07. 2021. 19:54 >> 19:55
13

BELADA

Crkve nikada nijesu bile u vlasništvu SPC

Obećanje Demokrata da će Mitropoliji crnogorsko-primorskoj vratiti četiri crkve koje se nalaze na Svetom Stefanu, kako bi one opet služile vjerujućem narodu, za advokata Nikolu Beladu apsurdno je, jer te crkve nikada nijesu bile u vlasništvu SPC, niti, kako kaže, postoji i jedan dokaz o tome... Apeluje na Tužilaštvo da reaguje i pozove direktore Budvanske rivijere i Sveti Stefan Hotela, kako bi ih upozorilo da je u pitanju krivično djelo, jer su crkve u vlasništvu države. Kako ne bi bilo nedoumica dobro bi bilo, kaže i da se objavi hronologija upisa vjerskih objekata na SPC.

Mitropolija crnogorsko primorska nakon šest decenija, ponovo će zvanično biti upisana kao vlasnik četiri crkve na ostrvu - grad hotelu Sveti Stefan, kojima je do sada gazdovala Hotelska grupa “Budvanska rivijera”, a od prije dvije godine akcionarsko društvo “Sveti Stefan hoteli”.

Spremnost da se Mitropoliji crkve vrate u vlasništvo, pokazalo je novoimenovano rukovodstvo u većinskim državnim kompanijama iz redova Demokrata.

"Krajnje je vrijeme da se ispravi istorijska nepravda i prizna moje vjekovno pravo na Porto Montenegro. Ova moja izjava koja je pravni apsurd ima istu pravnu snagu kao jučerašnja izjava jedne političke partije", poručuje Belada.

To zato, što je, kaže Belada poznat istorijat četiri crkve na Svetom stefanu, koje , kako ističe, nikada nijesu bile u vlasništvu srpske pravoslavne crkve.

"Tvrdim da ne postoji ni jedan dokaz da su crkve građene od strane SPC, niti su one vlasništvo te crkve. Prva crkva je sagrađena 1465 godine kad ne postoji ni Pećka patrijaršija niti zetska mitropolija, dalje, niti jedan jedini dokument može ove crkve povezati sa SCP. U katastru nepokretnosti četiri crkve su se vodile kao državna svojina", ističe Belada.

On smatra i da zbog jučerašnjih izjava mora reagovati i nadležni državni tužilac, koji predsjednike odbora direktora Budvanske rivijere i Svetog stefana mora pozvati na razgovor, kako bi ih upozorio na posljedice koje sa sobom povlače takve odluke. U cijeli slučaj mora se uključiti i katastar i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

"Da li je vrijeme konačno da se oglasi nadležni organ koji vodi računa o državnoj imovini i konačno završimo ovu priču , stanemo sa uzmemiravanjem javnosti na način što će se javno objaviti i učiniti dostupnim svim građanima Crne Gore sve hronoligije upisa vjerskih objekata na SPC, vratimo se konačno vladavini prava", navodi Belada.

Dobro bi bilo čuti i po kom osnovu i kojoj proceduri bi državnu imovinu trebalo predati SPC, zaključuje Belada. Kako god, uvjerava da je to pravno nemoguća misija.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније