Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTCG ]

08. 06. 2021. 22:25 >> 22:52
2

SB UN

Bramerc upozorio na negiranje genocida u CG

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc poručio je da su poricanje i glorifikacija „posljednji stepen genodica“.

U Njujorku je večeras počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Na sjednici su izvještaj podnijeli predsjednik suda Karmelo Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Bramerc je kazao da je "izvjesno da će današnje reakcije na presudu Ratku Mladiću uključivati i poricanje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i kampanje etničkih čišćenja".

"Neki će reći da je on heroj, ističući njegove postere i murale. Nažalost, to je postalo nešto se mora očekivati", kazao je Bramerc.

On je podsjetio i na nedavnu izjavu ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića.

"U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon sto su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda", kazao je Bramerc.

U Srbiji, osuđenim ratnim zločinima se, kako kaže, daju platforme da negiraju svoje zločine, dok je poricanje i glorofiacija od strane javnih zvaničnika u Republici Srpskoj postalo „opšte mjesto, da često prolazi neprimijećeno“.

"Poricanje i glorifikacija nastavljaju da budu tretirani kao razlike u mišljenju ili argumenti o zakonskim pojmovima. To nijesu - istina je da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genodica. To su politički alati koji se koriste za političke svrhe i potrebna je hitna akcija", zaključuje Bramerc.

Bramerc je kazao da presudom Mladiću još nije okončan posao za tužioce i sudove, naročito na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

"Mnogi od Mladićevih saučesnika još čekaju da budu pozvani na odgovornost, kao i mnogi drugi osumnjičeni u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Bramerc.

Haško tužilaštvo zato će nastaviti da sarađuje sa nacionalnim pravosuđima i to vidi kao svoj prvi zadatak.

Bramerc je, preko video veze iz Haga, kazao da "u Srbiji i BiH ima na hiljade osumnjičenih" zbog čega su u donijete nove strategije za njihovo procesuiranje.

Saradnja u regionu je neophodna zato što su "mnogi osumnjičeni iz BiH pobjegli u Srbiju i Hrvatsku", naglasio je glavni tužilac pred Savjetom bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније