Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 11. 2013. 22:22 >> 22:52

MALOGRANIČNI PROMET

Korda: Države da budu brže, zbog građana

Malogranični promet, uz ličnu kartu za stanovnike pograničnog pojasa Crne Gore i Hrvatske, odnosno uz propusnicu, još nije uspostavljen iako je to nakon ulaska Hrvatske u EU bilo najavljivano.

Time su se, nedavno, na redovnom sastanku bavili načelnik opštine Konavle Luka Korda i predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić.

„Mi smo uvijek dobro komunicirali i sarađivali, ali za te naše predloge i sugestije obje države moraju imati sluha“, kaže Luka Korda za Radio Jadran.

„S propusnicom bi se ubrzao protok i ljudi i robe s jedne na drugu stranu, ali evo, još ništa od toga, nego je sve i pooštreno, dodaje Korda. Po njemu, najvažnije je da ono što potpisuju države između sebe, građani odmah osjete kao dobrobit.

U očekivanju je potpisivanje Sporazuma između Vlada Crne Gore i Hrvatske o pograničnom saobraćaju, kojim bi državljani Crne Gore koji žive u pograničnom području državne granice Crne Gore sa Republikom Hrvatskom, u opštinama Herceg Novi, Tivat i Kotor, mogli granicu da prelaze sa pograničnom propusnicom.

No, do potpisivanja međunarodnih ugovora, međunarodni i pogranični saobraćaj će se odvijati kao do sada, a svi državljani Crne Gore će državnu granicu sa Hrvatskom prelaziti sa putnim ispravama, bez viza, podsjeća Radio Jadran.

Korda i Mandić su, kako je kazao načelnik opštine Konavle, razgovarali i o potrebi formiranja zajedničkog projekta dvije opštine kako bi se obezbjedila sredstva za izradu glavnog projekta novog cjevovoda Plat - Herceg Novi.

„To su zajednički projekti za koje bismo mi mogli aplicirati kod evropskih fondova, a to je veliki i značajan posao koji bi iziskivao izgradnju novog cjevovoda iz Plata preko Konavala. Riješilo bi se pitanje vodosnabdijevanja za Herceg Novi, jer više ne bi bilo zastoja, a obezbijedilo bi se i nama navodnjavanje Konavoskog polja“, objašnjava Korda. Potrebna sredstva iznosila bi oko 600.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније