Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 05. 2021. 10:35 >> 10:36
1

OMBUDSMAN POZIVA

Svi da stanu u zaštitu novinarske profesije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda pozvao je sve građane i nosioce progresivnih ideja da ustanu u zaštitu novinarske profesije i time pokažu svoj, ali i karakter društva u kojem žive i djeluju.

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medije, iz Ombudsmana su kazali da su jačanje medijskih sloboda, izgradnja sigurnijeg i perspektivnijeg okruženja za rad novinara i dalje otvoreni izazovi za crnogorskog društvo, koje mora pokazati istinsku posvećenost promjenama u ovoj oblasti.

"I nedavni slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare ukazali su na potrebu efikasnijih preventivnih i represivnih mjera kao i jačanja svijesti javnosti o ulozi medija u demokratskim procesima i očuvanju vitalnih vrijednosti svakog društva. I ovom prilikom ukazujemo na važnost procesuiranja svih ranijih slučajeva ubistva i napada i podsjećamo da sloboda ne znači samo rad u bezbjednim uslovima, već i odsustvo svih vrsta pritisaka, cenzure i autocenzure, sređen radno-pravni status zaposlenih, sigurne i adekvatne zarade. S tim u vezi, smatramo da treba dalje jačati dijalog donosilaca odluka i predstavnika strukovnih medijskih udruženja i sindikata", navode iz Ombudsmana.

Pod uslovom postojanja i poštovanja etičkih pravila i odgovornosti za pisanu riječ, kako su kazali. slobodni mediji moraju biti zaštićeni i ohrabreni da svojom profesijom doprinesu vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i sloboda kao temeljnih vrijednosti civilizacije.

"Ukoliko zaboravimo njihov doprinos vratićemo se - ne korak, već više decenija unazad jer bi se na taj način vratili u sistem van demokratskih standarda i izvan savremenih demokratskih tokova. I ovih dana u Crnoj Gori svjedoci smo nedostajuće kulture življenja i shvatanja novinara kao meta svakodnevnih dnevnopolitičkih obračuna, u kojima se oni stavljaju u različite kontekste, pokušavajući time ne samo da se novinari spriječe da obavljaju svoj posao već i da se ponize. Valjda je to poslednji stepen licemjerja u kome se ophođenje prema novinarima izjednačava sa uličnim manirima i najnižim, prizemnim ponašanjem i omalovažava činjenica da su na radnom zadatku i u službi obaveštavanja javnosti", navode iz Ombudsmana.

U turbulentnim dešavanjima, kojih Crnoj Gori nije nedostajalo u proteklom periodu, kako su kazali, mediji imaju jednu od ključnih uloga i moć da utiču na očuvanje građanskog mira i tolerancije.

"Apelujemo na poštovanje Kodeksa novinara, očuvanje neristrasnosti i nezavisnosti i otklon od tabloidizacije, posebno u online sferi", rekli su iz Ombudsmana.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније