Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 04. 2021. 17:08 >> 17:09

RADULOVIĆ-VIDAL

"Omogućiti bilingvalno odjeljenje u nekoj školi"

Pozdravljamo inicijativu Ambasade Francuske u Podgorici da se realizuje ideja bilingvalnog odjeljenja u nekoj od crnogorskih škola, u kojima se predaje francuski jezik, naglasio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović.

„Saradnja na polju visokog obrazovanja, nauke i inovacija ključan je podsticaj za unapređenje bilateralnih odnosa“, ocijenjeno je danas u Parizu na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ministarkom visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija Republike Francuske Frederik Vidal.

Radulović se zahvalio sagovornicima na ličnom angažmanu u cilju uspostavljanja komunikacije sa crnogorskom akademskom zajednicom, što predstavlja dobru osnovu za intenziviranje daljih aktivnosti na promociji bilateralne saradnje u obrazovanju.

„Posebno cijenimo svaku inicijativu i projekat koji promovišu koncept „naučne diplomatije“ između Crne Gore i Francuske, kao zemalja koje su prijatelji i saveznici“, istakao je ministar Radulović.

Dvoje ministara naglasili su neophodnost da se u zajedničkim aktivnostima identifikuje nekoliko ključnih tema, koje bi bile realizovane u direktnom kontaktu crnogorskog i francuskog ministarstva iz resora obrazovanja.

U tom kontekstu najavljen je i online razgovor ministarke Vidal i njene crnogorske koleginice, ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić.

Naglasivši značaj  nauke i inovacija u kontekstu kreiranja optimalnih uslova za cjelokupan društveni progres, ministar Radulović je ukazao na mogućnosti saradnje u okviru EU i Jugoistočne Evrope.

Govoreći o toj temi, izdvojio je  SEEIIST projekat, čije bi aktivnosti, uz podršku Francuske, mogle rezultirati i uspostavljanjem centra u Podgorici.

„Crna Gora je posvećena integraciji u EU i evropskom sistemu vrijednosti, te u tom duhu pratimo trendove Unije u domenu modernizacije obrazovanja, a u okviru ERASMUS+ programa ostvarujemo saradnju sa četiri francuska univerziteta“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Ministarka Vidal pozdravila je progres Crne Gore na putu evropske integracije, naglasivši da su u tom procesu posebno značajni programi edukacije i visokog obrazovanja.

Ona je takođe ukazala na značaj  zajedničkih aktivnosti u pogledu komunikacije i saradnje akademskih zajednica dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili o potrebi snažnije promocije francuskog jezika u Crnoj Gori, kao jednog od zvaničnih jezika EU.

„Pozdravljamo inicijativu Ambasade Francuske u Podgorici da se realizuje ideja bilingvalnog odjeljenja u nekoj od crnogorskih škola, u kojima se predaje francuski jezik“, naglasio je Radulović.

Tokom radne posjete Parizu, ministar Radulović takođe se sastao sa predstavnicima Francuskog instituta za međunarodne odnose.

Tom prilikom, on je upoznao sagovornike sa vanjskopolitičkim prioritetima Vlade, shodno kojima kredibilno savezništvo u NATO i posebno očekivano članstvo u EU ostaju na vrhu agende.

„Crna Gora je snažno posvećena svim aktivnostima na putu evropske integracije, pri čemu posebnu pažnu poklanjamo unutrašnjim reformskim procesima. Sigurni smo da će evropski partneri prepoznati zalaganja Crne Gore, te nastaviti da podržavaju naše aspiracije za članstvo“ kazao je ministar Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније