Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2021. 10:43 >> 11:57
3

SNP SAOPŠTIO

Podržaće Predlog zakona o zaštiti ćirilice

Iz Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) saopštili su da će podržati Predlog zakona o zaštiti ćirilice, koji je Skupštini na usvajanje predložio Demokratski front.

"Pod zaštitom ćirilice se smatra ravnopravna upotreba oba pisma u radu državnih organa, organa državne i lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova kao i drugih organizacija i subjekata koji obavljaju javna ovlašćenja", kazao je predsjednik poslaničkog kluba SNP CG u Skupštini Crne Gore Dragan Ivanović.

U SNP-u smatraju da je u proteklih nekoliko decenija ćirilica nepravedno zapostavljena u Crnoj Gori.

"U razloge za to možemo naći u ponašanju prethodne vlasti koja je željela da potre sve što je istorija i tradicija našeg naroda pa samim tim i upotrebu ćirilice. Nije ih u tome mogao spriječiti ni najviši pravni akt države Ustav u kojem je nedvosmisleno utvrđeno da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni", kazao je Ivanović.

U SNP-u vjeruju da će ovaj predlog Zakona naići na sveopštu podršku u našem parlamentu.

"S obzirom da je dosadašnji odnos prema ćirilici kao Ustavom propisanom pismu bio diskriminatorski. Od 2007. godine i tadašnjih ustavnih promjena, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokazi i nazivi ulica ispisani su latinicom", kazao je Ivanović.

Ističe da je jedno od naših najznačajnijih kulturnih blaga, Oktoih, napisan ćirilicom.

"Ako ništa, zbog toga bi trebalo da poštujemo ćirilicu i na taj način sačuvamo našu tradiciju. Takođe, za sve one koji su zaboravili - u Crnoj Gori veliki dio građana ćirilicu doživljava kao jedan od najznačajnijih činilaca svog nacionalnog identiteta", zaključio je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније