Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 01. 2021. 09:39 >> 13:47
4

REAGOVANJA

Hitno procesuirati osobe koje prijete Filipoviću

I danas stižu osude prijetnje i uvrede koje u posljednje vrijeme dobija politički analitičar i publicista Ljubomir Filipović.

Vujović: Atmosfera netolerancije osnažila ekstremiste

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije je osudio prijetnje i uvrede koje u posljednje vrijeme dobija politički analitičar i publicista Ljubomir Filipović. Prijetnje Filipoviću i njegovoj porodici osudili su i iz NVO 35 mm i poručili da Crna Gora prema takvom postupanju mora da pokaže apsolutnu osudu i prezir.

Kako navode, kulminacija tih napada je bila prije dvije noći kada su na portalu IN4S tražili njegovu adresu.

U saopštenju, koje potpisuje izvršni sekretar Medijski savjet za samoregulaciju Ranko Vujović navodi se da to nije prvi put da se preko portala IN4S šalju prijeteće poruke. 

"Atmosfera netolerancije koja je kreirana posljednjih mjeseci u Crnoj Gori osnažila je ekstremiste raznih vrsta da slobodno ispoljavaju netrpeljivost prema različitim nacijama, vjerama i mišljenjima. U multietničkom i multikonfesionalnom društvu kakvo je naše ovakvo radikalno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava predstavlja opasnost na samo za Ljubomira Filipovića već za sve nas", poručuje Vujović.

Medijski savjet za samoregulaciju zbog svega, kako poručuje, poziva nadležne organe da najhitnije reaguju i preduzmu sve da otkriju osobe koje su slale prijeteće poruke Filipoviću.

"Ponavljamo još jednom da ovo nije prvi puta da se sa portala IN4S upućuju ovakve vrste poruka. Novi Zakon o medijima je definisao sankcije za ove situacije u kojima se grubo zloupotrebljavaju internet portali, tako da nadležni imaju zakonski osnov da reaguju u ovakvim slučajevima", zaključio je Vujović.

NVO 35mm: CG da pokaže osudu i prezir

NVO 35mm najoštrije osuđuje prijetnje upućene analitičaru Ljubomiru Filipoviću i njegovoj porodici.

Pozvali su nadležne organe da zaštite Filipovića i njegovu porodicu kao i svakog građanina u Crnoj Gori koji je meta zastrašivanja od strane neistomišljenika.

Iz te NVO ističu da se sloboda javne riječi mora poštovati i štititi kao demokratska vrijednost društva i države, kako bi mediji, novinari, javne ličnosti i građani iznosili stavove bez straha da će ih neko zbog toga "kazniti" ili u tom pokušaju spriječiti.

"Targetiranje Filipovića zbog toga što javno iznosi svoje stavove kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do prijetnji i fizičkih napada. Sve ovo dolazi iz kuhinja koje su u decenijama iza nas proizvele nesigurnosti i mržnju na ovim prostorima od kojih se i dalje oporavljamo. Crna Gora ne smije ponovo krenuti tim putem. Crna Gora prema takvom postupanju mora da pokaže apsolutnu osudu i prezir", navodi se u saopštenju izvršnog direktora NVO "35mm" Darka Ivanovića.

LP: Hitno otkriti i procesuirati lica koja prijete Filipoviću

Liberalna partija osuđuje sve napade na analitičara Ljubomira Filipovića i sve prijetnje upućenje njemu.

"Ova gnusna djela prevazilaze svaku mjeru ljudskog i prihvatljivog ponašanja i zahtijevaju hitno otkrivanje i procesuiranje tih lica koje prijete Filipoviću. Važno je poslati jasnu i čvrstu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivio i da svako ima pravo da javno iznosi svoje stavove i mišljenja a da za to ne mora da trpi uvrede i strah za sopstvenu sigurnost i porodicu. Nadležne institucije, MUP i tužilaštvo, moraju što prije riješiti ovaj slučaj i spriječiti ono što se već neko vrijeme dešava", poručuju iz LP.

SDP: Odgovorne promptno procesuirati i sankcionisati

I SDP oštro osuđuje verbalne napade napade na Ljubomira Filipovića i prijetnje izrečene prema njemu i njegovoj porodici i poziva nadležne organe da pokrenu postupak utvrdjivanja odgovornosti aktera ovog anticivilizacijskog čina.

"Sve one koji se ponašaju suprotno kao u ovom slučaju potrebno je promptno procesuirati i sankcionisati jer je to jedini način da se spriječi dalja kontaminacija javne scene i ugrožavanje sigurnosti javnih aktera", poručuju iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније