Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 01. 2021. 13:27 >> 13:30
28

BRATIĆ DA REAGUJE

Prvacima dijelili reklamni materijal SPC

NVO Montenegro International navodi da je OŠ “Drago Milović“ u Tivtu prvacima uz izvještaj o postignućima dijeljen reklamni materijal Bratstva srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon”. Zbog toga su uputili javni apel ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić da, kako navode, ili reaguje u skladu sa službenom dužnošću, ili da odgovara pred zakonom.

“Upućujemo Vam  apel, da kao ministarka resora prosvjete, ispitate udio odgovornosti  prosvjetnih radnika, koji su uz izvještaj dijelili propagandni material, kao i odgovornost  uprave škole  za navedeni događaj i da javno reagujete. Vjerujemo da je suvišno da Vas podsjetimo na sekularni karakter države Crne Gore, a time i državnih vaspitno obrazovnih institucija”, poručuju iz NVO Montenegro International.

Podsjećaju da je ministarka Bratić nedavno imala susret sa predstavnicima UNICEF-a za Crnu Goru.

“Obećali ste, vjerujemo saradnju i podršku UNICEF-u. To je sjajno!!! Ali, ono što podržava UNICEF u crnogorskom obrazovanju i ono što podržava Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon” u dijametralnoj su suprotnosti”, stoji u saopštenju NVO Montenegro International.

Pitaju i da li Bratstvo srpske pravoslavne omladine dijeli vrijednosti koje se kroz obrazovni sistem i programe implementira u crnogorsko obrazovanje?

“Da Vam pomognemo, NE! Naprotiv. O Bratstvu srpske pravoslvne omladine, sudimo po njenom nazivu, teokratskim dogmama, neprimjerenim savremenom društvu, kao i načinu propagiranja, među učenicama uzrasta od 7 godina. Ovim svojim gestom, uz blagoslov prosvjetnih radnika, Bratstvo srpske pravoslavne omladine širi podjele, diskriminaciju, vjersku netrpeljivost. Lako je posijati klicu bilo čega, kod djece. Zapitajte se šta će biti plod? No, upravo se zbog tog ploda, koji će nići za desetak godina, danas sedmogodišnjacima i dijele leci”, poručuju iz te NVO.

Podsjećaju da u Opštem zakonu o vaspitanju i obrazovanju piše da su ciljevi obrazovanja: razvijanje svijest o državnoj pripadnosti Crnoj Gori i njenoj kulturi, tradiciji i istoriji, kao i razvijanje svijest o nacionalnoj pripadnosti, kulturi, istoriji i tradiciji.

Pored toga u zakonu piše i da u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena “koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”.

Zakon, kako podsjećaju, kaže i da u ustanovi nije dozvoljeno političko (stranačko) organizovanje i djelovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ovog zakona vrši Ministarstvo, u skladu sa zakonom.

“Ministarko, Vi ste na potezu! U  profesionalnoj ste i zakonskoj obavezi, da reagujete u skladu sa Zakonom.U slučaju da Vi to ne učinite, u cilju sprječavanja indoktrinacije djece, koja se odvija u saradnji sa prosvjetnim radnicima, možda i upravom škole, Montenegro International će uputiti reakcije prema svim institucijama, počev od UNICEF-a, do strukovnih udruženja pedagoga I psihologa, kao i organizacija, koje se bave zaštitom prava đeteta, kako bi đecu najmlađeg školskog uzrasta zaštitili vjerskih djelovanja, indoktrinacije, diskriminacije po vjerskoj osnovi, i  religijskog uticaja, i to pod pokroviteljstvom škole”, poručuju iz NVO Montenegro International.

Kažu i da u slučaju ne angažovanja ministarke Bratić, jasno je, kako dodaju, da se radi i o toleranciji Ministarstva, na čijem je čelu, a koja je u suprotnosti sa Zakonom.

“Na kraju Vas podsjećamo na krivičnu odgovornost i Vas i uprave obrazovne ustanove, kao službenih lica (član 142 Krivičnog zakonika Crne Gore), u dijelu čl. 159 (Povreda ravnopravnosti)… “Ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pripadnosti rasi ili vjeroispovijesti… ili mu na osnovu ove razlike daje povlastice ili pogodnosti, kazniće se zatvorom do tri godina”, zaključuje se u saopštenju NVO Montenegro International.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније