Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Bojan Terzić [ TVCG ]

16. 12. 2020. 20:47 >> 20:57
1

"SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU"

Sve ratne zločine rasvijetliti do kraja

Sve ratne zločine koji su se dogodili na području Crne Gore potrebno je do kraja rasvijetliti, poručeno je s okruglog stola “Suočavanje s prošlošću, gdje smo danas”. Epilogom pojedinih slučajeva ratnih zločina nijesu zadovoljni ni u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Adekvatni rezultati u rješavanju zločina koji su se od 90-tih godina dogodili u Crnoj Gori su izostali, ocijenjeno je na okruglom stolu “Suočavanje s prošlošću, gdje smo danas”.

Kako bi se unaprijedila efikasnosnost Vrhovno državno tužilaštvo je 2015. godine donijelo Strategiju za istraživanje ratnih zločina.

“Osnovni cilj strategije da se identifikuju događaji gdje bi mogli biti umiješani potencijalni cg državljani i identifikacija cg državljana koji su učestvovali u oružanim sukobima na područjima gdje su izvršena krivična djela ratnih zločina”, poručila je Lidija Vukčević, specijalna državna tužiteljka.

Sve ono što se dešavalo ratnih devedesetih, kako je ocijenjeno, ne služi na čast Crnoj Gori.

“Mi imamo jedan uspješan proces koji je na žalost skoro završen a to je depersonalizacija krivice kroz izgradnju imidža kolektivne odgovornosti jer Crnogorci su ratnički narod, to je naša ratnička tradicija”, kazao je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Na okruglom stolu najviše je bilo riječi o slučaju Bukovica. Da se taj slučaj rasvijetli nedostajala je, kako je poručeno, politička volja u državi.

“Još uvijek je nespremna da se suoči s procesom suočavanja prošlošću i zločinima koji su se dešavali u okviru njenih granica koji bi zasigurno doprinijeli njenom boljem ugledu ne samo među narodima koji su pretrpjeli ovakve vrste zločina veći i u cijeloj Evropi i svijetu”, saopštio je Ferid Omsnagić iz NVO Bukovica.

Pojedini učesnici Okruglog stola kazali su da je u postupku bilo i, kako su ocijenili, fingiranja. Tako tumače i to što je Specijalno tužilaštvo tražilo podatke od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za pojedine slučajeve koji su se desili van naše zemlje.

"Samo da bi opet pobjegli od onih ključnih slučajeva a to su Bukovica, Morinj, Laz, Deportacije ja tako mislim i to se takođe može grubo nazvati fingiranje istraga."

“Ovdje se ne može govoriti o fingiranim procesima, koliko smo mi bili supješni ili nismo to je druga stvar i stvar koja se može kritikovati i stručna i laička javnost ali nikako ne mogu da prihvatim da se radi o fingiranim procesima svi znamo šta to znači”, istakla je Vukčević.

“Mi u vas kao profesionalca zaista imamo povjerenje ali vaše kolege zbog toga će jednom morati da snose odgovornost”, kazao je Raonić.

Okrugli sto organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava uz finansijsku podršku Evropske komisije i Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније